Проф. Костадин Ангелов: Галеници няма да има!

Галеници няма да има! Който нарушава правилата, не е за тази система. 20 секунди ми трябваха, за да разбера, че в Четвърта градска болница няма организация. Не може пациент да чака в линейката. Това е абсурдно.

Това заяви пред бТВ здравният мнистър проф. Костадин Ангелов, след като мъж на 33 години почина, чакайки линейка часове наред. При друг случай пациент с доказан COVID-19, докаран с линейка пред входа на Четвърта градска болница в София, не беше приет.

Лично в понеделник ще извършва проверки, където все още няма разкрити COVID-структури и ако няма организация, ще наложа санкции, закани се министър Ангелов. Той категорично отрече, че няма контрол, след като заповедите не му се изпълняват.

Относно думите на говорителя на Спешната помощ в София Катя Сунгарска, че изнемогват, здравният министър съобщи, че екипите на Спешна помощ са осигурени.

Вчера през деня има 414 повиквания, снощи има 285 повиквания, съобщи министърът.

Ситуацията е изключително напрегната, добави той и подчерта, че по линията на МВР са осигурени 25 автобуса.

В понеделник ще направя среща с всички частни болни и с таксиметрова компания, която може да осигури допълнително коли.

Пред лечебните заведения ще искам да бъдат изкарани фургони, където да се извършва пробонабиране и пациенти, които не могат да се срещнат с лекар, да го направят. По телефона не може да се лекува, каза здравният министър.

Всички директори на лечебни заведения в София и страната да ме чуят много ясно, прошка няма да има, закани се той и подчерта: Не може в едно лечебно заведение, в което няма планова дейност да се казва, че няма лекари, няма медицински сестри.

Министър Ангелов каза и, че се обсъжда законова възможност, лекар, положил Хипократова клетва, да не може да откаже да влезе в болницата.

Не може страхът да ни води, каза още здравният министър. Той отново призова граждани към отговорност, спазване на ограничителните мерки и социална дистанция. /БГНЕС