Проф. Лазар Груев е доктор на науките на ВСУ

Проф. Лазар Груев защити научната степен „Доктор на науките“ във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Процедурата се проведе във виртуална университетска среда, в навечерието на 16 април - Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите. Защитата бе пред повече от 40 водещи български юристи, университетски преподаватели и гости на тема „Наказването за престъпление“, съобщиха от висшето учебно заведение.

Проф. д-р Лазар Груев е конституционен съдия в периода 2003 – 2007 г. и председател на Върховния касационен съд в периода 2007 – 2014 г. От пет години той е преподавател в Юридическия факултет на Варненския свободен университет. В публичната си защита проф. Груев представи акцентите и основните тези на труда си пред аудитория от над 40 души – жури, преподаватели от ВСУ „Черноризец Храбър“, много юристи и гости. Защитата на докторската дисертация събра най-изявените български учени в областта на наказателното право.

Журито бе председателствано от проф. д.ю.н. Румен Марков, а негови членове бяха: проф. д.ю.н. Борис Велчев – Председател на Конституционния съд, проф. д-р Пламен Панайотов – Ръководител на катедра „Наказателноправни науки“ на Софийския университет, проф. д.ю.н Георги Митов - Декан на Правния факултет на Великотърновския университет, проф. д.ю.н. Маргарита Чинова – преподавател в Софийския университет, проф. д-р Гергана Маринова от Института за държавата и правото към БАН и доц. д-р Юлиана Матеева – ръководител на катедра „Правни науки“ на Варненския свободен университет.

„Наказването е прогноза. И нейната точност е от изключителна важност, защото грешка в този процес води до лавинообразно натрупване на проблеми, до спирала без край и всъщност обезсмисля усилията на много, свързани по веригата, хора“, пише в труда си проф. Груев. Той засяга въпроси, свързани с разделянето на наказанията на основни и допълнителни; анализира особеностите и недостатъците на условното осъждане, освобождаването от отговорност и др.; предлага нови мерки за въздействие, контрол и възпитание. Прави паралел и обоснова критериите за разграничаване на наказателната от административнонаказателната отговорност, както и коментира проблемите при санкционирането на юридически лица.

Трудът на проф. Груев е полезен както за практикуващите юристи, така и за законодателя. Той поставя основата на дискусия за модерната наказателна политика на държавата, коментира в изказването си конституционният съдия д-р Павлина Панова.

„Попитаха ме защо избрах Варненският свободен университет за защитата на докторската си дисертация. Защото за мен свободата е най-висшата ценност, а тя е вплетена в името на университета“, отбеляза в свой стил проф. Груев. Той цитира и финала на книгата си – „Ние можем без много неща, но – убеден съм - не можем без справедливост. Справедливост за всеки един и за цялото общество“. /БГНЕС