Проф. Любомир Фръчковски: Коридор №8 ще върне загубения баланс

Македония и България не се нуждаят от формални договори, а от реални действия насочени към свързването на интелектуалците и политиците от двете страни. Това заяви в ексклузивно интервю за БГНЕС професорът по международно право и бивш министър на вътрешните и външни работи Любомир Фръчковски.

Коридор №8

„Този митичен коридор, който още през 90-те години на миналия век смятахме, че трябва да се развива бе политически репресиран от предишната държава /Югославия – бел.ред./. Тази държава практически ни отряза от нормалните съседи“, припомни Фръчковски.

Според него сега след 25 години е налице критична енергия и смята, че са събрали и пари за изграждането на тази ЖП-връзка и практически тя ще бъде построена.

С изграждането на Коридор №8 по оста Изток-Запад Македония ще възстанови геополитическия баланс, който беше нарушен със съществуването само на Коридор №10 по оста Север-Юг.

„Този митичен Коридор №8 е стратегическа слабост и пропуск за Македония и тя няма този баланс от изток-запад, какъвто е случая коридор №10“, подчерта той.

За отношенията с България

„Още от 90-те години твърдя, че сътрудничеството с България е много важно за нас. Наистина не знам как щеше да изглежда съвременната история на Македония, ако не бе Желю Желев и тогавашното управление в София, когато бяха наложени двете гръцки блокади над Македония през 1992 и 1994 г. Това бе една значителна помощ“, заяви проф. Фръчковски.

Той е убеден, че България ще помогне на Македония за нейната евроатлантическа интеграция - в ЕС и НАТО. Според него освен икономическо сътрудничество трябва да се развива и сътрудничеството в областта на образованието.

„На нас ни е необходимо и университетско сътрудничество - то е много малко днес. Не са ни необходими формални договори, а реални - свързване на политическите култури и интелектуалците между двете близки държави. Става въпрос за един вълнуващ период в бъдеще“, категоричен е проф. Фръчковски.

За общото минало

По отношение на миналото и случилото се след 1945 г., проф. Фръчковски смята, че македонците трябва да погледнат в собствената си история и да преценят кое е значимо в нея и кое ще бъде значимо за нея в бъдеще.

„Тук има няколко неща, които трябва да отворим и да прочетем отново. Едното от тях се отнася за нашето сътрудничество с албанското национално движение, което при македонците винаги е било много интензивно. ВМРО е сътрудничило само и единствено с албанското национално движение в края на 19 и през 20 в.“, каза той.

Фръчковски отбеляза, че тази история е забравена, след като Македония влиза в югофедерацията и тръгва по тази "сръбска линия".

„Другата се отнася за българските исторически корени, общата история, която имаме. Тук само една нация със самочувствие може да се обърне към себе си и да признае, че някои точки от историята са споделяли с други нации или пък са били общи“, подчерта проф. Фръчковски и продължи: „Става въпрос за едно самосъзнание, за което трябва кураж и са необходими политически решения. В тази връзка тези дебати са много важни в съвместната комисия. Те не са просто формални“. /БГНЕС