Проф. Матанов: Историята е от ключово значение за всяка църква, включително за Охридската архиепископия

В църквата да се каже, че историята няма значение е груба грешка. Това заяви в интервю за БГНЕС известният историк проф. Христо Матанов, специалист по средновековна българска и балканска история.

С него коментираме последните събития в Македонската православна църква, която се опитва да си присвои Охридската българска архиепископия с твърдението, че историята и характерът на тази църковна институция няма никакво значение, важно е какво е настоящото й положение.

Проф. Христо Матанов

„Явленията в църквата са консервативни и се развиват бавно. Не може да не знаеш откъде си тръгнал и накъде отиваш. В църковната история не можеш да кажеш оттук-нататък дадена църква е еди-каква си и няма значение каква е била до теб“, категоричен е видният проф. Матанов.

По отношение на това дали претенциите на МПЦ са канонични, медиавистът припомни, че самото създаване на Охридската архиепископия не е съвсем канонично, защото тя е създадена от византийския император Василий II Българоубиец след падането на Първото българско царство през 1018 г. „По принцип, църквата не може да бъде създавана от светска власт. Седмото апостолско правило гласи, че архиерей, който получи властта от светско лице, трябва да бъде отлъчен. Не можем да променим историята. Както Йоан Цимисхий е тръгнал срещу Преславска България в Страстната седмица, когато нищо съществено не се прави, така и тук имаме известно нарушаване на канона“, заяви историкът.

„Когато става въпрос за Охридската архиепископия, трябва да се знае, че независимо от това кой е седял на Охридския престол или докъде се е простирала нейната юрисдикция в историята, паството ѝ винаги и най-многобройно е било съставено от македонски вярващи. И никой друг освен македонците не пазеше и съхраняваше спомена за древната Охридска архиепископия като своя църква-майка и никой не се опита да поднови нейната дейност като македонците. А имаха възможност! И накрая, кой, ако не македонските епископи и верният народ в Македония се застъпиха и тук се бориха за нейното приобщаване в единство с останалите православни църкви, както и за възобновения автокефален статут на Охридската архиепископия като Македонска православна църква“, се казваше в съобщението на Светия синод на МПЦ.

БГНЕС припомня, че в края на съобщението МПЦ се позовава на Григор Пърличев и неговата "Песен за унищожението на Охридската патриаршия“, която излиза през 1875 г. в Белград с името: "Жалостна песна за Блъгарски народ в Охрит и Струга и за секой блъгарин“. Тази песен е ключова в борбата срещу гърцизма в Охридско.

Охридската архиепископия е създадена в годината на покоряването на Първото българско царства и обхваща неговите диоцези. Тя е наричана също така Българска архиепископия, а нейният глава – Архиепископ на цяла България. Българинът Йоан Дебърски от Бигорския манастир е първият глава на Охридската архиепископия.

Император Андроник II Палеолог (1281-1328 г.) подарява на нейния предстоятел прочутата плащеница, на която е написано: „Пастирю на българите, спомни си при жертвоприношенията за владетеля Андроник Палеолог“.

Охридската архиепископия е ликвидирана през 1767 г. по настояване на Константинополската патриаршия. /БГНЕС