Проф. Матанов: Охридската архиепископия е важна българска църковна институция

Охридската архиепископия е създадена от император Василий II Българоубиец след падането на Самуилова България под византийска власт през 1018 г. Всички исторически извори свидетелстват, че нейното паство е било предимно българско.

Това заяви в интервю за БГНЕС известният историк проф. Христо Матанов, специалист по средновековна българска и балканска история.

Той припомни, че Охридската архиепископия на практика замества Плисковско-преславската патриаршия. „В този смисъл тя е много важна църковна институция, която развива чувство за автокефалност, противопоставя се на Константинополската патриаршия“, подчерта ученият медиевист.

По отношение на народностния характер на паството имаме редица исторически сведения от онази епоха и всички те говорят, че в голямата си част то е българско.

„От писмата на Димитър Хоматиан, който е грък по произход и е бил Охридски архиепископ, научаваме, че населението е българско. Имало е и малки примеси, но така е навсякъде на Балканите. Всички основни извори от онази епоха говорят за българи, не е имало никакви македонци“, категоричен е проф. Матанов, опровергавайки за пореден път писанията на някои „колеги историци“ край Вардара, които продължават с фалшификациите на българската история.

„Димитър Хоматиан споменава за български обичай русалии, което е уникално за Средновековието“, добави проф. Матанов.

Съвременната наука също така е отрекла хипотезата на акад. Иван Снегаров за връзката между Охридската архиепископия и Прима Юстиниана, с която много се спекулира днес от някои македонисти.

„Във всеки случай Иван Снегаров не е прав като пишеше и дълго обясняваше защо тя е Прима Юстиниана. Тя е открита по археологически път в днешна Сърбия и няма какво нашите „колеги” от Скопие да спорят, че тя е първа Юстиниана… но те са свикнали да фалшифицират“, каза ученият.

Охридската архиепископия е създадена в годината на покоряването на Първото българско царства и обхваща неговите диоцези. Тя е наричана също така Българска архиепископия, а нейният глава – Архиепископ на цяла България. Българинът Йоан Дебърски от Бигорския манастир е първият глава на Охридската архиепископия.

Император Андроник II Палеолог (1281-1328 г.)подарява на нейния предстоятел прочутата плащеница, на която е написано: „Пастирю на българите, спомни си при жертвоприношенията за владетеля Андроник Палеолог“.

Охридската архиепископия е ликвидирана през 1767 г. по настояване на Константинополската патриаршия. /БГНЕС

Тагове: