Проф. Михаил Неделчев: Социален дебилизъм е да не се ваксинираш

Това, което се случва днес в България, не се случва никъде в Европа и никъде по света. Нежеланието на значителна част от населението да се ваксинира е социален дебилизъм, а не простащина и глупост.

Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Михаил Неделчев, литературен критик, политик и общественик. Той е пряк наследник на Кольо Фичето и ген. Иван Фичев, който е началник Щаба на българската армия по време на Балканските войни.

Граченето срещу мерките и ваксините е отвратително

Според проф. Неделчев фактът, че нито една партия или политик не призоваха открито по време на предизборната кампания за ваксинация може да бъде обяснено само със страх.

„Страх от тъпия човек, който не желае да се ваксинира“, категоричен е общественикът.

Той определи като „отвратително“ граченето срещу мерките и ваксините. „Това няма нищо общо с предизборната кампания или с каквото и да е лансиране на идеи. Още по-малко с идеология, която напълно отсъства“, добави литературният критик и бивш народен представител в няколко парламента от началото на прехода.

Знам, че не може да се упражни цензура, но в този момент не бих допуснал хора, които проповядват срещу противоепидемичните мерки, които макар и със закъснение служебното правителство взема за справяне с пандемията“, каза още проф. Неделчев.

Зрее опасност от хунта

Проф. Неделчев, който бе един от активните участници в началото на демократичните процеси у нас през 90-те години, вижда опасност за демокрацията и нейното преобразуване в една недемократична система.

У нас зрее опасност да ни управлява хунта, т.е. хора, които са с генералски манталитет и виждат българския народ като население, което може да бъде командвано. Не бих желал да живея в такава България“, категоричен е общественикът.

Той предупреди, че войната между институциите, която продължава вече четвърта или пета година, се пренася върху хората, които са гласували за съответните партии и политически личности. „Всичко това, когато се пренесе в широкото обществено пространство, се превръща в неуважение към институциите, в несъобразяване с нормите, които институциите са предложили да бъдат спазвани“, каза проф. Неделчев.

Според него в момента се намираме в ситуация, която заплашва самите устои на държавата.

За да не се превърнем в авторитарна държава обществото на първо място трябва да гласува с разум. Видя се, че гласуването за едни хора, които си гледал по телевизията и те са те облъчвали с чалга всеки ден, не е демократичен акт“, заяви той.

„Не е възможно също така да се изтрие биографията на хора, за които знаем с какво са се занимавали през предишните години, само защото са излезли изведнъж на площада и са протестирали. Визирам дамата, която си сменя прическата, понеже нямаме право да споменаваме имена в конкретната ситуация. Ние помним, че тази дама предложи Пеевски и аз лично съм протестирал всяка вечер в продължение на няколко месеца срещу това идиотско назначение. Не съм съгласен тези хора да се правят на протестъри и да градят Нова България“, добави проф. Неделчев.

Предизборна кампания = чудовищна досада

Интересуваме се, защо днес отсъства предизборната кампания такава, каквато я помним в предишните години.

Проф. Неделчев с откровение споделя, че не я гледа, макар от време на време да хвърля по едно око, за да види кой се е явил. Причината е в това, че кампанията е страхотна досада.

„Дори бих казал: хайде да свършат изборите, за да се махнат тези досадници, като изключим проф. Анастас Герджиков и Лозан Панов. Следя техните изяви с удоволствие, но всичко останало е голяма, чудовищна досада“, каза той.

Според него кампанията ще завърши с победата на проф. Герджиков, не той не би протестирал, ако спечели Лозан Панов.

„Това са хората, които на мен ми гарантират, че ситуацията ще се успокоява постепенно и че ще има демократични норми в България“, завърши проф. Неделчев. /БГНЕС