Проф. Минко Балкански: Тревожен съм и ще направя каквото мога

Световноизвестният физик и професор в университета „Мария и Пиер Кюри“ в Париж, проф. Минко Балкански предоставя напълно безплатно четири къщи в старозагорско на нуждаещи се от място за живеене украински бежанци, предаде репортер на БГНЕС.

снимка БГНЕС/архив

Години наред определяхме икономическите и политически спадове и възходи с – интересни времена. Две години наричахме времето болно. Преди месец обаче, времето стана страшно. Защото, какво по-страшно от войната? Самата дума дори отеква като взрив в съзнанието, а когато се отнемат животи и се заличава поминък и бъдеще, времената са отчайващи.

Да, но в дни като днешните, когато сме в ступор от случващото се и не забелязваме дори пролетните напомняния от природата – по-високото слънце, чуруликането, първите цветя, жеста на проф. Минко Балкански е не просто лъч. Той е вяра.

Днес проф. Минко Балкански и Фондация „М.Балкански” обявиха волята и решението си да предоставят за дългосрочно ползване, безвъзмездно четири напълно оборудвани и обзаведени къщи в старозагорското село Оряховица за настаняване на бягащи от войната в Украйна хора.

„Питате ме – как съм. Как да бъда, когато ето там, в Европа има война? Тревожен съм и ще направя каквото мога. Аз мисля, че истинското щастие е когато даваш. И защото вярвам, че хората са родени, за да бъдат щастливи, то колкото повече даваш, толкова по-щастлив си”, сподели проф. Минко Балкански.

Четирите къщи в село Оряховица разполагат общо с 20 легла и са напълно оборудвани и настаняването в тях е възможно веднага. И четирите къщи са с подържани дворни пространства и възможност за разполагане на градински мебели, детски съоръжения и обособяване на летни кухни. В самото село има магазин, където приготвят и храна, а училището е в съседното село, което се намира на 4 км разстояние с редовен автобусен транспорт.

Професор Минко Балкански, навършващ през юли тази година 95 години, продължава да работи ежедневно, да се среща с ученици, студенти, колеги и приятели на науката.

Тази година за двадесет и седмо лято стотици ученици ще запълнят вече нестигащите места по време на летните курсове в с. Оряховица. А, професорът – Минко, както обича да го наричат, е щастлив в това, защото не спира да дава. /БГНЕС

Изкуството да даваш или среща с Минко Балкански