Проф. Моника Попова: Майчинството и изкуството не се самоизключват

Майчинството и изкуството взаимно си помагат и не се самоизключват. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. д-р Моника Попова, художник и преподавател в Департамент „Изящни изкуства“ в Нов български университет (НБУ).

С нея разговаряме по повод откриването на най-новия ѝ проект – „Майка“, в който си партнира със своя съпруг Методи Попов.

Художничката разказа, че проектът е подготвян в продължение на две години и е представен в най-прекрасната зала за нея, която съществува в България – зала „Райко Алексиев“ на Съюза на българските художници (СБХ), намираща се на столичната улица „Георги С. Раковски“ 125.

„Кандидатствала съм за този проект, като моят съпруг е включен към него, т.е. аз съм куратор на проекта, а пластиките са правени в последните три години и са привнесени към целия проект „Майка“, обясни тя.

Картините, творение на Моника Попова, са много мащабни и са общо 13 на брой, толкова са и пластиките, направени от съпруга ѝ.

„Аз съм много графична и даже като подредих изложбата усетих колко много цвят има. Но аз лично се изразявам с рисунка, макар че преподавам керамика, но вътре в душата си така се представям, така че на мен ми трябва само молив и лист“, обясни тя и посочи, че е използвала много наситени и различни цветове може би най-вече, защото галерията е много голяма и ако е само графичен образът, някак ще се изгуби.

Освен това цветът е свързан и с майчинството. „При отглеждането на децата цветът съпровожда детството и задължително трябваше да бъде инкрустиран в работите“, допълни художничката.

Моника Попова е майка на три дъщери – Христина, Мария-Магдалена и Петра, както и баба на петима внуци. Дъщерите ѝ са представени в три от картините, тъй като самите те са майки. Тя е и преподавател на хиляди студенти. „И тази тема – майчинството, много достойно си я нося, защото съм стигнала до всички нива на това понятие и съм с огромен опит в тази посока“, подчерта художничката.

Попова отбеляза, че е много важно да се знае, че да бъдеш майка е огромна жертва, изкуството обаче помага бита, ежедневието, майчинството да стане огромно щастие. За нея изкуството и майчинството са кухи едно без друго.

„Тези две понятия и две материи, които са много важни в моя живот. Аз съм мечтала да бъда много майка и да се занимавам постоянно с изкуство. Тук те са събрани – в тази тема, в тази велика зала“, каза още тя.

Художничката сподели, че темата за майчинството я е съпътствала още от момента, в който е станала майка преди 35 години и това продължава и до ден-днешен. Въпреки, че до края на живота си ще бъде майка, то с тази изложба авторката като че ли иска да приключи с темата. „Защото тя е изключително агресивна в моята душа тази тема и съм се замисляла, ако след това свърша с тази тематика, какво ще случвам. Може би, на пук на всичко това, примерно ще рисувам пейзажи. Никога не съм правила пейзажи, аз съм много фигуративен автор. Каквото дойде, това ще правя“, добави Попова.

От своя страна Методи Попов сподели, че има по-малко време да твори изкуство, но пък стига да му се отвори някаква възможност, я използва. Много са и нещата, които го вдъхновява. В проекта „Майка“ са включени различни негови творби, като той открои серията за пясъчните воини. „Бащата е воин“, заявиха и двамата творци.

На въпроса можем ли да кажем, че въпреки, че изложбата се казва „Майка“, всъщност тя представя ролята на семейството, Методи Попов отговори: „Разбира се, да. Ние черпим непрекъснато от децата си и от семейството черпим всички, от това, което изразяваме, така че това е съвсем нормално.“

За Моника Попова това е една от най-силните изложби. „Ние се правили до момента съвместно пет общи изложби. Три са тук, в тази галерия. Човек не може просто така да се представи, тук трябва да извадиш всичките си качества като творец и тя предизвиква такова поведение“, подчерта художничката. Тя покани любителите на изкуството да посетят изложбата, както и да се запознаят със зала „Райко Алексиев“.

„Изложбата е достойна и аз харесвам този проект, гордея се с него“, каза още Попова.

Художничката отправи призив към всички майки да не ги е страх и никога да не изоставят изкуството. „Всеки може да намери поне едно изкуство, което обича. И в един дом винаги трябва да има едно изкуство. Изкуството съхранява рода, съхранява семейството“, категорична е тя.

Попова заяви, че изкуството и майчинството взаимно си помагат и не се самоизключват. „Макар че когато човек не е опитал от майчинството и не е вложил сила и енергия в изкуството, винаги страхът е, че не могат да се съвместят, а това е най-важното и абсолютен пример е нашето семейство за това, че съществува такова съвместяване, и е най-красиво майчинството, когато е подпомогнато с изкуство и е много по-красиво изкуството, когато зад една жена художник, стои една многодетна майка, въобще майка“, заключи художничката.

Изложба „Майка“ ще остане в зала „Райко Алексиев“ на СБХ до 23 февруари. /БГНЕС