Проф. Мутафчийски: Расте броят на заразените

Нови 90 случая на заразени от коронавирус са регистрирани в България. Така общият брой на заразените достигна 1171 души. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на БГНЕС.

Ген. Мутафчийски заяви, че се наблюдава ръст на новозаразените не само у нас, но и в повечето страни по света.

Двама възрастни са починали – мъж и жена с множество съпътстващи заболявания. Единият от тях е в „Пирогов“, а другият в Александровска болница.

Общият брой на излекуваните е достигнал 193 души, имаме трима нови.

В същото време има 10 нови заразени деца, три от тях са в столицата. Децата не са хоспитализирани. Те са в леко състояние, със симптоми на грип, уточни ген. Мутафчийски. В същото време той заяви, че при децата болестта протича леко, но се изчиства много трудно. Първото болно дето от Бургас повече от месец не може да изчисти болестта.

Расте броят на заразените медици – 129, което прави 11% от всички заразени. 34 са новите случаи. Особено тежка е ситуацията във Видин, където имаме 12 нови случая на заразени медици.

Д-р Пенчев е бил на проверка във Видин. „Там проверката показва, че към вчерашна дата има 13 пациента, които са лежащи. Трима от тях са от старчески дом и 25 души персонал, които са пръснати в различни отделения. Прави впечатление, че тези хора работят в различни отделение, което благоприятства разпространението на вируса сред персонала“, каза той.

Проф. Мутафчийски заяви, че продължават тестванията. Повечето новооткрити случаи са в изследваните огнища. При случайните тестове повечето са отрицателни, на 200 теста се открива по един заболял. „Щабът не затваря нито един град. Щабът докладва на правителството и то взима решение за затваряне на град. По повод на предстоящите майски празници и ние сме притеснени за ситуацията... В България има едни от най-либералните мерки, дай Боже да не ни се отплатят лошо“, каза ген. Мутафчийски. /БГНЕС