Проф. Неделчев: Проектите, които се сменят един след друг не са партии

Конституцията не е виновна за блокирането на работата на парламента, виновни са депутатите. Нашият Основен закон е добър. Това заяви литературният критик, политик и общественик проф. Михаил Неделчев.

Проф. Неделчев беше народен представител от СДС в Седмото Велико народно събрание, което прие през 1991 г. Конституцията на Републиката.

Той подчерта, че днес политизацията е достигнала драматични размери. „Нещата са стигнали до там, че не можеш да кажеш една добра дума за своя опонент, защото електоратът ще те намрази“, каза по БНТ проф. Неделчев и добави, че в началото на 90-те години, въпреки голямото противопоставяне политиците са си говорели помежду си.

Проф. Неделчев подчерта, че работата на депутатите не е лесна, както изглежда отстрани.

„Хората гледайки отстрани, мислят, че депутатството е голяма веселба и се получават големи пари. Депутатството е напрежение и много тежък труд. Колкото повече остарявам, толкова по-голямо уважение изпитвам към всички, които се занимават с политика. Натъжаваме когато слушам омразата“, заяви бившият народен представител.

Той е категорично за партиите.

„Без партии не може да се прави парламентарна демокрация. Тези проекти, които се сменят един след друг не са партии. В нормалните партии се взимат колективни решения и се работи за тяхната реализация. В момента решенията се взимат ад хок, което не е правилно“, подчерта проф. Неделчев.

Той призова за стабилизиране парламентаризма и парламентарната система. „В самите партии трябва да осъзнаят, че трябва да работят за самата партия. Трябва да се взимат колективни решения, а не да излиза само един човек и да казва какво да се прави. Трябва партиите да действат като партии. Предварително трябва да огласяват намеренията и стратегиите си, а не да работят в конспирация“, каза проф. Неделчев.

Той посочи, че големият капан, който е заложен, че за всяка промяна в Конституция трябва да се свиква ВНС. /БГНЕС