Проф. Николай Милошев: И сеизмолозите се страхуват от земетресения

„Посрещам Никулден изцяло в семейна обстановка, имам двама внуци, семействата на моите деца, жена ми и баща ми, който е още жив, ще бъдат с мен, защото повече от 60 години за мен това е един хубав, семеен празник. Нека да не забравяме и, че Никулден е и денят на банкерите, така че нека и те да отпразнуват своя професионален празник и да бъдат живи и здрави!“. Това пожела проф. дмн Николай Милошев, директор на Института по сеизмология към БАН, на всички празнуващи читатели на БГНЕС.

„Когато стане дума за прогнозиране на земетресенията трябва да си отговорим на три въпроса: Къде биха могли да се случат, колко силни биха могли да бъдат те, и кога биха могли да се случат. Ние имаме сеизмично активни райони - Благоевградско, Симитли, Софийския, Горнооряховския и Шабленския. Колко силни могат да бъдат земетресенията са предварително магнитудно определени по цялата територия на страната, но кога би се случило едно земетресение никой от нас не може да каже“, коментира експертът.

Но и в днешния празничен ден не може да избяга от професията си. Казва, че в живота трусовете са много, и уточнява, че и сеизмолозите също се страхуват от земетресения. „За съжаление, възможно е да се случи силно земетресение и по българските земи. Сега ние знаем за силни земетресения от времето на предишни поколения, защото серията от силни трусове приключва около 1928 г., като изключвам това от 1986 г. в Стражица, и това през 2012 г. в Перник. Ние живеем в сеизмично активен район, в това няма нищо страшно, само трябва да се научим да не се страхуваме и да имаме усещането, че при един такъв случай ние ще бъдем предпазени. Да вземем за пример Япония – в нея непрекъснато стават земетресения, защото това е сеизмично най-активният район, и най-вероятно заради това хората от много години са положили огромни усилия да строят такива сгради, че да бъдат сеизмично предпазени. Ние все пак живеем различно от тях, тъй като населението в Япония е свикнало да пребивава с чувството за възможно земетресение“, поясни проф. Милошев, след което уточни, че в историята на България най-силното плитко земетресение е през 1905г. в района на Симитли, където магнитудът се определя от 7,8 по щетите и реакциите на хората. „За щастие от тогава няма фрапантни случаи, земетресението в Перник от 2012 г. беше силно, но не взе жертви“, уточни още сеизмологът. /БГНЕС