Проф. Николай Найденов: Спорът е Европа–Русия, а не ляво–дясно

Разломът между лявото и дясното по редица причини не е толкова голям, за да предизвика сътресения. Голямата разделителна линея е Европа–Русия. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Николай Найденов, преподавател в катедрата по Политология в СУ „Св. Климент Охридски“.

Професор Николай Найденов анализира актуалната политическата обстановка и възможността от нови избори.

След като днес Христо Иванов заяви, че може да се яви на избори с „Продължаваме промяната“, ако има такива, се появиха въпроси дали това е възможно и дали е обсъждано. Проф. Найденов припомни, че преди време съпредседателят на „Демократична България“ е казал, че са предлагали да се явят заедно на изборите още през есента, но от ПП са отказали. „В сегашната ситуация и при тези проценти подкрепа за партиите, от ПП може би биха били склонни да се коалират с ДБ, защото различията между тях са почти невидими“, каза политологът.

Президентът Румен Радев започва консултациите с политическите партии преди да бъде връчен третия мандат, което се тълкува или като печелене на време или като опит за създаване на правителство. Проф. Найденов смята, че едното не пречи на другото. Според него президентът е длъжен и ще се държи така, че да даде всички шансове консултациите да бъдат ползотворни.

Според политолога, ако се стигне до съставяне на кабинет, то той ще е с кратък хоризонт.

Той заяви, че изборите или съставянето на кабинет за едни са по-добрият вариант, а за други по-лошият. „ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС са категорично за избори. Те смятат, че така ще бъде по-добре, защото едно ново правителство ще укрепи организационно новата партия ПП. Тя започна вече да се легитимира, да пуска корени. ГЕРБ бърза, защото когато една партия създаде местни структури, когато се укрепи, тя вече не е еднодневка, която може да изчезне на следващите избори и за ГЕРБ и ДПС това не е изгодно“, заяви проф. Найденов.

В крайна сметка, важното за всички партии, когато дойдат избори е с какъв политически капитал ще влязат в тези избори, т.е. кой ще е във възходяща тенденция, за да се утвърди и да се получи изгодно за него мнозинство в парламента.

Политологът коментира и отношенията между „Има такъв народ“ и ПП и как това ще се отрази на сформирането на нов кабинет: „От ПП са засегнати дълбоко от лидера на ИТН и от Тошко Йорданов, което трудно могат да преглътнат. Иначе между редовите депутати от двете парламентарни групи не мисля, че има фундаментални конфликти“. Въпросът е кое ще вземе превес.

Проф. Найденов смята, че спорът ляво дясно не е голям.

„Винаги съм твърдял, че в България не е проблем една дясна партия да се съгласи с някакви леви отстъпки. В крайна сметка това е бонус за имиджа ѝ. Спорът е Европа – Русия. Това е голямата разделителна линия и по силата на известни исторически обстоятелства, на някакви политически зависимости се счита, че този, който обича Русия е ляв. Това е, разбира се, един от абсурдите на българската история и политика, който постави БСП в конфликт с ДБ и ПП, поради нейните червени линии по отношения на оръжията за Украйна и доставката на руски природен газ“, заяви той.

Според него разломът между лявото и дясното не е толкова голям, за да предизвика сътресения и даде за пример, че ДБ и ПП са подкрепили доста големи социални отстъпки.

Проф. Найденов подчерта опасността, която може би засега остава скрита. Той не изключи БСП да се активира за завръщане на част от изгонените руски дипломати и възстановяване на доставките на газ от "Газпром".

„На тази основа БСП може този път да стане причина за разпад. БСП е бомбата със закъснител на едно следващо правителство“, заяви политологът.

Желанието за избори отразява партийната принадлежност на хората. Симпатизантите на ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС искат избори, а останалите не искат. „Оттук можем да направим индиректен извод, че ако изборите са днес и няма промяна на настроенията в никаква посока, най-вероятно ще се получи пак крехката проевроатлантическа коалиция, каквато имахме и досега, т.е. нищо радикално няма да се промени“, заяви проф. Найденов.

Той не изключи от следващия парламент да отпадне ИТН. „Тази партия е лидерска и когато лидерът и има нисък рейтинг, тя няма шанс“, смята политологът. /БГНЕС