Проф. Николов: Без промени в учебниците РСМ няма да стигне до историческата истина

„Резултат от работата на смесената историческа комисия ще има, когато видим учебниците по история в РСМ да отразяват историческата истина. Българите се заселват в Македония, много преди Аспарух да се установи в Добруджа. Византийските, латинските и арабските извори недвусмислено свидетелстват за българския характер на Самуиловата държава“.


Това заяви председателят на Македонския научен институт (МНИ) проф. Георги Николов в интервю за БГНЕС. Ученият е част от академичния колектив, написал двутомника „Македония: история и култура от древността до днес“, който беше представен на 2 април в сградата на Българската академия на науките.

Проф. Николов коментира работата на смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси и заяви, че резултатът от нейната работа ще стане явен тогава, когато видим промени в македонските учебници по история, които да показват истината според историческите извори.

„За съжаление до сега никакъв напредък няма в това отношение, въпреки че в тази комисия участват едни от най-изявените български учени“, обясни той.

На въпрос на БГНЕС дали разполагаме с исторически извори, подобни на Битолския надпис на цар Иван Владислав, които по такъв недвусмислен начин да свидетелстват за българския характер на Самуиловата държава, проф. Николов заяви, че всички византийски, латински и арабски източници отразяват същия факт.


„Такива източници са всички византийски извори, които непрекъснато говорят за българите в тази област, наричат Самуил „български цар“, „български тиран“, „български монарх“, но това се отнася и за неговите наследници. Същото се отнася и за много латиноезични извори, арабски извори също, така че недвусмислено там се говори само за българи. Битолският надпис е така да се каже една квинтесенция на всичко това, защото той е домашен паметник. Удивително е, че в Скопие се опитват да докажат, че този надпис е фалшификат от ХХ век, който българите някак си са подхвърлили там – един каменен надпис, който тежи 300 кг“, подчерта той.

Проф. Николов е специалист по средновековна история и изследва историческите процеси в Македония от тази епоха.

„Аз изследвам конкретно периода IV – XIV век. Това е всъщност периодът, в който българите се установяват в историко-географската област Македония. Българите се установяват първо по времето на император Анастасий в Македония, а доста по-късно идват Аспаруховите българи в Добруджа. Това е един малко-известен факт, но той е отбелязан в историческите извори. Всъщност темата в тази книга е да се проследи българската следа в Македония, да се проследи формирането на българската народност и историята на българите в историко-географската област Македония, преди образуването на българската държава и до нейният край през XIV век“, каза ученият./БГНЕС