Проф. Павлов: Македонизацията на Йоаким Кърчовски е акт на морален разпад

Обявяването на Йоаким Кърчовски за „пръв македонски просветител“ е антиисторическо и не отговаря на истината. Това заяви в интервю за БГНЕС историкът проф. Пламен Павлов.

Обявяването на Йоаким Кърчовски за „пръв македонски просветител“ е антиисторическо и не отговаря на истината. Това заяви в интервю за БГНЕС историкът проф. Пламен Павлов.

Той припомни, че самият Кърчовски заявява, че пише на простейший български език, за да го направи по-разбираем за хората, бягайки от т.нар. старобългарска норма. „От цялото му творчество и целия му жизнен път става дума за български просветител“, каза историкът и добави: Самият Осоговски манастир винаги е бил център на българската духовност не само в района на Крива паланка, но и на цяло Кюстендилско.

Това не е първият подобен случай на кражба.

„Преди няколко години МПЦ канонизира монаха Кирил Пейчинович. Сега с Йоаким Кърчовски имаме идентичен случай. И двамата книжовници са ранни български будители. Те са много сходни с епископ Софроний Врачански. Действат най-вече на локално равнище, но дейността и на Кърчовски, и на Пейчинович надхвърля територията на днешната РС Македония и засяга и други български земи в западното българско землище“, отбеляза проф. Павлов.

Според него това е свидетелство, че в Македонската православна църква надделяват сили, които са против диалога с Българската православна църква и най-вече с България.

Ученият призова България и БПЦ да реагират на подобни кражби на историята. Той заяви, че БПЦ не трябва да оставя нашето културно и духовно наследство в чужди ръце.

„В случая в ръцете на МПЦ, която действа като чужда църква. Всъщност става дума за две църкви – БПЦ и МПЦ, които са наследници на една и съща църква – Църквата на Първото българско царство. Българската патриаршия има категоричната позиция, че е наследник на българската средновековна църква в цялото й етническо землище и че е наследник и на Българската екзархия. А същевременно виждаме, че тя изостава подобни личности като Пейчинович и Кърчовски, които са наш духовен капитал, на благоволението на чужди институции“, заяви проф. Павлов.

Той определи македонизацията на Йоаким Кърчовски – достоен българин и представител на българското Възраждане – като трагичен акт. Според него, с това си действие МПЦ нарушава изконни правила на морала и на самата християнска вяра.

За да се избегнат кражбата и посегателството на българското историческо минало проф. Павлов предлага да се действа активно. Той призова БПЦ да канонизира братя Миладинови като мъченици за вярата и българщината. „Те наистина имат мъченическа смърт. Но не се канонизират с мотива, че ще се подразни Вселенската патриаршия. Това са несъстоятелни доводи“, категоричен е проф. Пламен Павлов. /БГНЕС