Проф. Пенка Петрова: Ваксините оправдаха надеждите, но все още има много емоция

Надеждите, които се свързват с ваксините са оправдани, но за съжаление, в българското общество се създаде една психоза във връзка с ваксинирането. Има твърде много емоции. За момента няма доказателства, че човек може да почине след ваксиниране. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към Българската академия на науките.

„Няма нито един доказан такъв случай. Емболии, тромби и различни сърдечно-съдови проблеми се появяват със същата честота сред населението както при ваксинираните, така и при неваксинираните. Леталният край може да се дължи на стечение на обстоятелствата, но е възможно и стресът да оказва някакво влияние. Има една психоза сред населението дали да се ваксинира, дали са постъпили правилно. Прекалено много емоции се внесоха във ваксинирането, за да могат тези хора да бъдат спокойни. Хора припадат след ваксинирането, единствено от стрес“, каза тя.

Проф. Петрова категорично опроверга слуховете, че е възможно да се заразим, когато ни ваксинират.

„Няма връзка между ваксинираните и новозаразените. Ваксините не гарантират, че вие няма да се заразите, след като сте ваксинирани. Всички производители обаче гарантират лекото протичане на заболяването, че няма да има по-голям брой хоспитализирани и тежко прекарване на заболяването“, обясни тя.

България е ваксинирала едва 0,85% от населението си

България не стои добре в сравнение със света по темп на ваксиниране. До момента сме ваксинирали с две дози едва 60 000 души или 0,85% от населението, отбеляза проф. Петрова.

Според нея масовата ваксинация у нас е трябвало да се извършва от личните лекари, които познават пациентите си, а не във ваксинационни центрове.

„Това е първата истинска световна пандемия през XXI век. Математическите модели предвидиха нейното развитие, предсказаха първата, втората и трета вълна, на които сме свидетели. Човечеството реагира адекватно. Надеждите, свързани с ваксините бяха оправдани. Започнахме масово да ваксинираме населението“, каза проф. Петрова.

Тя не приема твърденията на някои нейни колеги, че ваксините са виновни за новите мутации.

„Това не е така. Мутациите на вируса са нормално еволюционно явление. Колкото и да сме изненадани, те ще продължат. Виждате, че по целия свят се явяват мутации. От вчера вече имаме новина и за нова френска мутация. Тя беше открита при цялостно геномно секвениране на коронавируси, изолирани от една от френските провинции. Непрекъснато могат да се откриват мутации във вируса. За тази мутация не е доказано, че има по-висока вирулентност или че води до някакви усложнения“, заяви директорът на Института по микробиология.

Проф. Петрова поясни, че мутациите в тези варианти са по-съществени в спайковия протеин и има опасения, че одобрените към този момент ваксини ще осигуряват по-слаба защита срещу новите видове на вируса.

„Ваксините ще защитават в по-ниска степен, но независимо от това те ще продължат да действат, имунната система вече се е срещнала с патогена и ще може да реагира“, убедена е тя.

Според нея една от ваксините, които запазват напълно действието си върху вируса във всичките му разновидности е на „Новавакс“.

„Ваксината на „Янсен“ си има пълна защита срещу южноафриканския вариант. Ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ продължиха да са ефективни срещу британския вариант. Новите варианти нямат толкова големи разлики от първоначалния, пандемичен щам“, каза още проф. Петрова.

Ученият не изключи, че ще се наложи едно „ъпдейтване“ на ваксините.

„Фирмите започнаха да правят експерименти с трета доза, която съдържа актуализираните части на новите варианти, така че да може да се реагира и срещу тях. Ако има трета доза при двудозовите ваксини, то тя ще е срещу всички нови варианти“, заяви проф. Петрова.

Най-напред в този процес са от „Модерна“, които вече са започнали да изследват как действа третата доза от ваксината.

Проф. Петрола не изключи варианта, при който ще трябва да се ваксинираме всяка година, както е срещу грип. Това се дължи на факта, че имунитетът, създаден след имунизацията, трае в рамките на 1 година. „На този етап не можем да кажем, че ваксината ще е с трайност до живот или няколко години“.

Българската ваксина ще бъде спрей

Работата по българската ваксина срещу COVID-19 продължава и в момента се правят изпитания с лабораторни мишки, които на следващия етап ще бъдат изпратени в Института „Пастьор“ в Шанхай. Там те ще бъдат заразени с коронаврусна инфекция и ще се проведат изследвания, които да покажат доколко е ефективна ваксината ни. Проф. Петрова разкри, че предстои и разработването на втори прототип, който този път ще бъде финансиран от фонда „Научни изследвания“, с който предстои съвсем скоро да подпишат договор.

Причината България да не може да създаде своя ваксина бързо се дължи на това, че в останалите страни са налети много милиарди в разработките, а учените са получили сериозна държавна подкрепа.

От думите проф. Петрова стана ясно още, че нашата ваксина най-вероятно ще бъде под формата на спрей.

„Принципът на българската ваксина е протеинова ваксина. Тя залага на части от различни белтъци от коронавируса. Освен около 70 парченца от спайковия протеин, ние залагаме и на още 77 парченца от други протеини – от вирусната обвивка, нуклеокапсида, различни гликопротеини. Тя най-вероятно ще действа срещу всички варианти, защото ще е мулти епитопна ваксина“, заключи проф. Петрова. /БГНЕС