Проф. Пламен Киров: Липсата на председател ще забави връчването на мандат за кабинет

Народното събрание не може да продължи своята работа, ако не избере председател. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедра „Конституционноправни науки“ в СУ "Свети Климент Охридски".

Конституцията е категорична, че на първото заседание на Народното събрание трябва да бъде излъчен председател и след това да продължи конституционирането му с избирането на заместник-председатели, евентуално продължаване на действието на правилника за организация на дейността на НС, регистрация на парламентарните групи, изработването на нов правилник, създаването на постоянни и временни комисии. Това са елементи от конституционирането на НС. Те не могат да продължат да се извършват като дейности, като юридически актове, без да се избере председател на НС“, заяви проф. Пламен Киров. Той подчерта, че най-възрастният депутат не може да осъществява ръководството на тези дейности.

В същото време проф. Киров заяви, че ако не бъде избран председател, няма да станем свидетели на най-краткия парламент в историята. „Няма основание за разпускане на парламента. Той не може да бъде разпуснат от президента, защото не е успял да избере председател“, подчерта юристът.

Той заяви, че липсата на избран председател ще се отрази на конституционната процедура за връчване на мандат за съставяне на правителство. „На практика липсата на председател осуетява регистрацията на парламентарните групи. Докато не се регистрират парламентарните групи, президентът не може да започне консултации по член 99 от Конституцията“, каза проф. Киров. Член 99 гласи, че "президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател,посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство".

Според проф. Киров в момента наблюдаваме премерване на силите между партиите. „Става дума за парламентарна тактика, всеки държи на своето. По-умният отстъпва в спора и по тази причина сме обречени да ни управляват глупаци“, категоричен е той.

Някоя от партиите трябва да направи компромис и да надмогне егото си.

Ако тази ситуация продължи една седмица, това ще се отрази на следващите предсрочни парламентарни избори. 10% избирателна активност. Тогава да отидат да говорят от името на народа. Най-накрая ще се появи от нищото някаква партия и ще изпрати на политическото бунище всички тези, които в момента са в парламента“, предупреди проф. Пламен Киров. /БГНЕС