Проф. Пламен Павлов: Със словото на патриарх Евтимий България продължи да съществува и след 1396 г.

Българската православна църква (БПЦ) трябва да държи сметка за това, че сме имали духовни водачи като патриарх Евтимий, чиято памет почитаме на днешния ден. Неговото слово оказва огромно влияние върху развитието на културния и духовен живот в околните страни. БПЦ трябва да се държи отговорно и на висота, защото сме имали личности като патриарх Евтимий.

Това заяви пред БГНЕС историкът проф. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет.

Той подчерта, че ние никога не трябва да забравяме, че патриарх Евтимий е един реформатор на българския език и книжнина, един блестящ творец. „Патриарх Евтимий Търновски е една от емблематичните личности в нашата история, неговата роля излиза извън пределите на Търновската царство и Търновската патриаршия“, заяви проф. Павлов.

Последният български патриарх, преди падането на България под ударите на османските турци, още приживе получава признанието на своите съвременници. Проф. Павлов припомни, че Григорий Цамблак в похвалното слово за него казва, че славата му се носи до Северния океан, т.е. едни огромни пространства, в които живеят православни християни – славянски и неславянски народи, където неговото творчество играе цивилизационна роля. Друг съвременник, Видинският митрополит Йоасаф, който е под юрисдикцията на Константинополската патриаршия, а не под Търновската казва: „беше по-добре слънцето да изгасне, отколкото да замлъкне евтимиевия език“, т.е. това е още едно свидетелство за огромното влияние на неговата личност в православния свят и православна Европа.

„Патриарх Евтимий заслужава изключително висока оценка и той я получава от своите съвременници“, добави историкът.

Проф. Павлов отбеляза, че в началото на 20 век известният румънски историк акад. Николае Йорга пише книгата „Византия след Византия“.

„С не по-малка сила може да се използва понятието Средновековна България след Средновековна България, защото по това време българското влияние е изключително мощно и това е оценено от големи умове на човечеството, сред които е големият британски историк и философ на историята проф. Арнолд Тойнби. Той говори за това българско културно излъчване, а един от най-мощните двигатели на това излъчване е евтимиевото слово“, подчерта историкът.

мощите на патриарх Евтимий

Проф. Павлов посочи, че патриарх Евтимий има много силно влияние и в самата Византия, в манастирите в Мала Азия. „Това става по време на един много драматичен период – експанзията на османските турци. Патриархът е заплашен със смърт от завоевателите. До нас са достигнали сведение за един разигран фарс, как той ще бъде обезглавен, но ръката на палача замръзнала, както казва Григорий Цамблак. Най-накрая той е заточен. Предполага се, че това е в Бачковския манастир, възможно е това да не е било точно в самия манастир, който е много посещавано място, а в някой негов скрип, който е скрит в Родопите“, каза историкът.

Той отбеляза, че Великотърновският университет има особен пиетет към Евтимий. „Ние малко или много продължаваме линията на Търновската книжовна школа. По тази причина там на 18-19 януари тази година бяха проведени Вторите евтимиеви четения. Хубава инициатива, която обединява усилията на богослови, историци, филолози и хора с най-висок профил“, заяви проф. Павлов. /БГНЕС