Проф. полк. Димитър Недялков: Нацията плаща за своя суверенитет с най-ценното, което има

Като един от най-изтъкнатите български родолюбци, платил за суверенитета на българската държава, кап. Димитър Списаревски е един от типичните последователи на нашите възрожденци, революционери и апостоли. Има голямо съвпадение във възрастите на тези хора – тези, които са вдигнали Априлското въстание, и на хората, които са защитавали въздушното ни пространство от англоамериканците. Те са имали едно и също възпитание, но мисията им е била една и съща - българската нация да пребъде със собствена държава.

Това каза в интервю за БГНЕС експертът в областта на военновъздушните сили проф. полк. Димитър Недялков по повод на 106-ата годишнина от рождението на кап. Димитър Списаревски.

Кап. Списаревски е един от най-изтъкнатите български родолюбци, платил за суверенитета на българската държава с живота си. Без подобно възпитание и най-вече без подобни идеали идните поколения няма да могат да просъществуват. И наш дълг е сега да им даваме подобни примери, смята полк. Недялков. По думите му, Списаревски е един събирателен образ на една изключително малка група от хора, която изпълнява своята неблагодарна и абсурдна мисия. Абсурдна, защото никой не би дръзнал да се противопостави на такъв противник.

Сега сме свидетели на геополитически и корпоративни интереси, в които под една или друга причина България е принуждавана да вземе страна, и въпреки волята на българския народ, ние сме вкарвани в подобни конфликти насила. Но по никакъв начин нацията не е трябвало да плаща за своя суверенитет с най-ценното, което има - с хора като Списаревски. Въпреки това вместо постоянно и несправедливо да се опитваме да забравим тези хора, е трябвало да пазим паметта им жива, подчерта полк. Димитър Недялков и продължи:

Кап. Списаревски не се озовава случайно в авиацията, тя е неговото призвание. По време на обучението си в Германия той преживява някои инциденти, като се сбива с наши тогавашни съюзници германци, защото се веселили в съседната стая при условие, че в същия ден наш български пилот е загинал по време на тренировъчен полет. В друг случай влязъл в конфликт с младежи за това, че слушат небългарски песни.

Трябва да запомним кап. Списаревски като герой, защитил българското небе с живота си, защото най-ценното за него е била Родината. Защото без Родина, ние сме обречени на робство, той затова е загинал – за да отстои честта на народа си, на Родината си, правото й на свобода, правото да не бъде бомбардирана по този варварски начин, правото й да съществува, категоричен е проф. полк. Димитър Недялков.

Кап. Списаревски загива във въздушен бой на 20 декември 1943 година. Той губи живота си заедно с още едно изключително 24-годишно момче – подпоручик Георги Кюмюрджиев.

Такива хора трябва да помним, защото съществуваме благодарение на тях. Благодарение на такива герой днес България съществува. Такива герой днес има в съвременната военна авиация – такива мъже и жени, които денонощно изпълняват дълга си. Друг въпрос е дали ние оценяваме и уважаваме труда им, и въпреки, че не се показват по медиите, техният живот минава в служба на Родината. Свободата е скъпо нещо, и обикновено цената за нея се плаща от най-свестните хора в нацията, тези хора, за които никой не говори, заключи проф. полк. Недялков. /БГНЕС