Проф. Радка Аргирова: Датата 20 март не е декрет

До 20 март още поне 10% български граждани трябва да бъдат ваксинирани и най-важното – да се продължи намаляването на заетостта на интензивните легла, която към днешна дата не е особено обнадеждаваща.

Това заяви пред бТВ тази сутрин проф. Радка Аргирова, съветник на премиера Кирил Петков по здравни въпроси, след като в понеделник министър-председателят обяви, че всички COVID-ограничения ще паднат от 20 март, а зеленият сертификат ще остане единствено действащ в европейския регламент за пътуване.

Съветничката на премиера изчисли, че към днешна дата 29,7% от българите са ваксинирани, с бустерна доза са около 9,7% от гражданите.

Ако трябва, свалянето на зеления сертификат ще се забави малко. В края на краищата 20 март не е декрет и дата дадена като план. Това е тенденция, която чакаме да се осъществи, уточни проф. Аргирова намеренията на правителството.

По думите ѝ процентът на хората, които си поставят бустерна доза ваксина непрекъснато се увеличава.

Междувременно в 11.00 часа днес, партия „Възраждане” ще проведе нов протест срещу действието на зеления сертификат в центъра на София.

От утре влиза в сила заповедта на здравния министър Асена Сербезова, чрез която се разхлабват ограничителните мерки. Собствениците на обществени обекти ще могат да пропускат клиенти без да изискват зелен сертификат по преценка, но за персонала изискването остава в сила. Също така, новата заповед разрешава обучение на до 12 деца в образователни центрове и школи. /БГНЕС