Проф. Шаренкова: Конгресът на БСП да се проведе до две-три седмици

Корнелия Нинова е изчерпила мисията си в БСП. Нейната оставка е факт и трябва да се приема като констатация, а не да се гласува. Максимално бързо трябва да се свика конгрес и партията да се върне към колективното вземане на решения.

Това заяви издателят, общественикът и политик от БСП проф. Светлана Шаренкова, предаде репортер на БГНЕС.

„Ако г-жа Нинова е имала мисия в БСП, тя вероятно се е изчерпила. Аз лично я подкрепях в нейното желание да промени партията, да я обнови, но след прекият избор тя започна да я стеснява като шагренова кожа. Тя започна да всява разделителни линии сред хора, които са доста по-дълги години членове на тази партия и са дали много за нея“, посочи проф. Шаренкова.

Тя акцентира на факта, че Нинова е подала своята оставка не заради служебното правителство или заради репликата на Антон Кутев, който е член на Националния съвет, а защото и младежкото обединение, и много други сериозни структури и сили в партията са полежали нейното оттегляне.

Резултатите на БСП от третите за тази година парламентарни избори проф. Шаренкова определи като електорална бездна. „Ние имаме 3% по-малко от малцинствената партия ДПС. За бедна България е опасно да няма силна левица“, каза издателят и общественик.

Според нея трябва да се върне колективното взимане на решения в БСП, което е традиция за левицата. „Една от най-големите грешки през последната година беше, че решенията се вземаха еднолично, а Националният съвет с извинението за ковид кризата като гумен печат подпечатваше решения, взети неизвестно от кого. Тази практика трябва да бъде прекратена. Мисля, че ще се случи много скоро“, заяви проф. Шаренкова.

Другото, което трябва да се направи, е да се свика Национален съвет. Неговите решения ще се разминат с плана, който начерта Корнелия Нинова, че тя ще започне преговори за съставяне на правителство и чак януари ще свика Конгрес, който за констатира нейната оставка.

„Оставката е личен и индивидуален акт, а също така акт на самооценка, че вече не можеш да бъдеш лидер, не можеш да се справиш с предстоящите предизвикателства пред партията. Той трябва да бъде приет като констатация. Оставка не се гласува. Смятам, че тя вече е подадена и както е по устав да се излъчи един от заместник-председателите на БСП да стане временно изпълняващ председател на партията. Максимално бързо трябва да се свика конгрес, в рамките на две-три седмици, за да се продължи по уставните процедури“, заяви проф. Шаренкова.

Трябва да се излъчи и контактна група, която да работи за съставянето на новото правителство. Новото 47 НС е длъжник на българския народ в това отношение.

„Контактната група, която трябва да бъде излъчена, трябва да бъде от хора, които имат доверието на мандатоносителя. Кампанията на Нинова за последните избори беше насочена главно към критика към служебното правителство, излъчено от Румен Радев и към сегашния манданосител „Продължаваме промяната“. Затова трябва да се излъчат хора, които да имат тяхното доверие да свалят напрежението и да се случи това, което очакват българите – да има редовен кабинет“, подчерта проф. Шаренкова.

Тя също така смята, че БСП трябва да се мобилизира максимално и за втория тур на президентските избори, на които да се подкрепи двойката Радев-Йотова, които са излъчени от средите на левицата и със своите действия са изпълнили със сериозно съдържание на президентската институция. /БГНЕС