Проф. Шикова: Европейската политическа общност разширява геополитическото влияние на ЕС

Идеята на френския президент Еманюел Макрон за Европейска политическа общност има за цел да запълни една геополитическа празнота. Тя разширява геополитическото влияние на Европейския съюз и изпраща ясен сигнал на страните, които още не са станали негови членове, че ще имат място в него.

Интересите на България са интересите на всички европейци, а именно да имаме една стабилна Европа. София трябва да бъде радетел европейските страни да седнат на една маса и да обсъждат сложните въпроси.

Това заяви проф. Ингрид Шикова, съосновател на специалност „Европеистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

От Европейска конфедерация до Европейска политическа общност

На 9 май тази година президентът Макрон предложи създаването на Европейска политическа общност по време на тържествената си реч по повод приключването на „Конференцията за бъдещето на Европа“. Тази общност представлява ново пространство на политическо сътрудничество, сигурност и коопериране във важни области между държавите от европейския континент.

Проф. Шикова припомни, че Макрон в своето изказване е споменал за президента Франсоа Митеран. На 31 декември 1989 г. в своето новогодишно обръщение Митеран предлага бързо приобщаване на новите демокрации в Европейска конфедерация, която според проф. Шикова има много общо с това, което днес ни предлага Макрон.

„Основните цели на тази евентуална конфедерация бяха да се променят зависимостите, наложени от решенията в Ялта и Студената война, изграждането на европейска Европа, както я наричаше генерал Шарл дьо Гол и преодоляването на национализмите и раздробяването на европейските държави. За съжаление, страните от Централна и Източна Европа, въпреки първоначалното одобрение, започнаха да проявяват съмнение относно съществуването на тази Европейска конфедерация. Тя не получи възторжен прием в Централна и Източна Европа, защото беше приета като заместител на пълноправното членство“, посочи проф. Шикова.

Платформа за сътрудничество

30 години по-късно ЕС трябва да отговори по най-подходящия начин на желанието на европейските страни за интеграция.

„В настоящия момент единството на всички демократични държави от Европа е повече от необходимо. От една страна е ясно, че приемането на нови държави, разширяването на ЕС е нереалистично и трудно практически осъществимо. От друга страна, има необходимост от стабилизиране на континента, сътрудничество във важни сфери – сигурност, енергетика, инфраструктура“, заяви проф. Шикова.

Съществуващата геополитическа празнота трябва да бъде запълнена. Макрон предлага това да стане с помощта на Европейската политическа общност. В тази идея се вижда и отговор на заплахата от руския президент Владимир Путин.

„Европейската политическа общност е важна, защото разширява геополитическото влияние на ЕС и дава ясен сигнал на държавите, които не са част от него, но желаят да се присъединят, че ще имат място в него. Европейската политическа общност може да играе подготвителна роля за държавите, които желаят пълноправно членство“, подчерта проф. Шикова.

Тя определи като важен знак, че в Прага се събраха 44 европейски държави. Съществуват много отворени въпроси: как се възприема това обединение – дали се възприема като фаза за пълноправно членство или като платформа за сътрудничество. Много е важно да се изяснят детайлите как ще функционира тази общност, да има повече комуникация и разясняване на самата идея, за да не последва съдбата на Европейската конфедерация на Митеран.

Европа трябва да заема мястото, което ѝ се полага

Според проф. Шикова България има интерес от една стабилна Европа, нашият интерес съвпада с интереса на всички европейци да има стабилност, взаимно разбирателство и сътрудничество в такива сложни сфери като енергетика, сигурност, инфраструктура и борба с климатичните проблеми. По тази причина София трябва да бъде радетел европейските държави да „седят на една маса и да говорят“.

„Европейската политическа общност, поне на първо време, ще бъде един форум, в който държавите да си говорят, да се слушат една друга какви са общите проблеми и как общо могат да бъдат решени. Нека не си създаваме илюзии, че това може да стане веднага. Не всичко е гладко, защото има редица несъгласия, но това е нормално предвид големия брой участници.

Добре е, че се постигна едно събиране на европейските държави, с което бе демонстрирано, че ние искаме да заемем място в света, което се полага на Европа. Това може да бъде една първа стъпка към една Организация на обединените европейски нации. Тепърва ще видим как ще се развие тази бъдеща организация или форум“, заяви проф. Ингрид Шикова. /БГНЕС