Проф. Светлана Шаренкова: Изкривяването на истината за фашизма е равносилно на реабилитация

През нощта на 21 срещу 22 юни 1941 г., точно преди 80 години, нацистка Германия вероломно напада Съветския съюз. С това бе дадено началото на най-кръвопролитната част от най-жестоката война в историята. Руският народ и народите на тогавашния Съветски съюз дадоха 27 милиона жертви на бойното поле и в тила, показаха чудеса на героизма, патриотизма и себеотрицанието.

Положиха и началото на края на нацизма, защото с бойната мощ и човешката жертвоготовност на руския народ бе нанесен реалният, смъртоносният удар срещу фашизма! Поклон пред паметта на жертвите, пред героизма на един велик и братски за нас народ!

Хитлеристката агресия, която не пощади никого, даде ценен урок, който е валиден и днес – само с обединени сили може злото да бъде прекършено! Тогава великите сили СССР, САЩ и Великобритания надмогнаха идеологическите си различия и сключиха съюз срещу Хитлер и оста Рим-Берлин-Токио. Героични са делата и на националните съпротивителни движения в поробените от нацистите държави, включително и в България. Те измиха срама, наложен от продажни и марионетни профашистки правителства и елити. Поклон и пред героите на антифашистката съпротива!

И днешният, вече отново многополюсен, свят изисква общи и координирани действия срещу неговите нови предизвикателства – тероризъм, безконтролна миграция, наркотрафик и престъпност, пандемии, бедност и диктат на транснационалните монополи. Мирът и сътрудничеството днес нямат алтернатива! Дано след срещата Путин-Байдън в Женева светът да е направил крачка към градивния диалог и уважението на националния суверенитет на отделните държави.

Важен урок от Великата отечествена война и трагичните събития отпреди осем десетилетия е, че ако не искаш историята да се повтори, трябва да научиш уроците й. Уви, ястребите на новата Студена война и професионалните русофоби във Вашингтон и Брюксел не са научили този урок. Отвратителна гавра с паметта на милионите руски мъже и жени е опитът да се фалшифицира историята, да се припише на СССР колаборация с фашизма и вина за войната. Историческите факти говорят точно обратното, в Мюнхен именно Западът коленичи в сговор с Хитлер и удовлетвори неговите претенции. Изкривяването на истината за фашизма е равносилно на негова реабилитация. Уви, това правят малобройни, предимно платени, русофобски клакьори даже в страни като България, въпреки че с Русия ни свързва вековно братство, обща вяра, обща азбука, Освобождението ни от османско иго и от фашистка власт.

Но огромното мнозинство от българския народ питае дълбоко уважение и братски чувства към Русия и руския народ, помни и уважава жертвите, дадени за свободата на Европа. Наш дълг е да предадем тази емоция на младите. Неслучайно в Русия това е Ден на паметта и скръбта. Защото на 22 юни е важно да знаем и да помним! /БГНЕС

----------

Проф. Светлана Шаренкова, председател на Форум „България-Русия“.