Проф. Светлана Стойчева: Трябва отново да създадем нашите герои

Би било прекрасно, ако литературата определяше дневния ред на обществото, а не политиците. За съжаление, литературата дава само проекти, само модели, но колко от тях могат да бъдат реализирани и да се превърнат в дневен ред на обществото, трудно е да се каже. Мечта на всички модернисти е те да създадат живота, а да не го отразяват, нито да го пресъздават.

Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Светлана Стойчева-Андерсон.

По думите ѝ днешната литература бяга от дневния ред на обществото. Но, това обаче е форма на реакция.

За промяната на думи, но неслучваща се на действия, тя е на мнение, че отговорът се крие в историята и в народопсихологията на българина.

„Едно време много харесвах една мисъл, че пропастта не може да се прескача на два пъти. Според мен ние си ги прескачаме на много пъти и много пъти падаме в пропастта. После пак трябва да се изкачваме. Изобщо много пъти се връщаме към една и съща проблематика вместо да решим проблема, да вървим към другия проблем и това някак си ни спъва“, каза още тя.

Според нея политиката си е създала образ на недостатъчно чистоплътна работа.

„Политикът никога не е свободен. Един писател не мога да си го представя несвободен и също не мога да си го представя изповядващ определени политически идеи. Големият писател изповядва себе си“, категорична бе проф. Стойчева.

На въпрос защо винаги си търсим месии, които да ни решат проблемите, проф. Стойчева подчерта, че това е свързано с историческата ни проблематика като цяло.

„И все пак интелектуалците са имали опит да родят месията от себе си, т.е. да създадат национални митове, национални герои, защото само един герой може да бъде месия. Ако той е наш герой, то няма да имаме нужда от външни герои. Значи трябва отново да създадем нашите герои, нещо сме ги изгуби“, завърши проф. Стойчева. /БГНЕС