Проф. Валентин Колев: Въглищните централи трябва да продължат работата си

"Въглищните централи се намират в много добра пазарна ситуация, тази година се очаква добивът на въглища да достигне до 36 млн. тона, това са незапомнени количества, което недвусмислено означава, че има нужда от тях“.

Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Валентин Колев, декан в Електротехническия факултет към Техническия университет.

„Само преди година и половина ТЕЦ-2, най-голямата термична централа с инсталирани мощности 1650 MW, 8 блока, беше почти пред затваряне и в технически фалит. Сега тази централа е добре. България трябва да запази за максимално дълго време работоспособността на термичните централи. Сега и Европа започва постепенно да прави ретрансформация на термичните централи от използване на енергийна суровина – газ, към използване отново на въглища“, допълни той.

Според инженера има криза в намирането на газови доставчици, но в областта на енергетиката, производство, пренос и разпределение на електрическа енергия, нещата в последната година са се нормализирали. Газовата криза стана заради недостига на енергия в Европа и повишаването на цените на електроенергията. В момента и „Мини Марица Изток“ , които добиват въглища, и големите термични централи, които са в Маришкия басейн, работят на пълна мощност. Работят на пълни обороти, тъй като приходите покриват разходите и съответно за преносното и за разпределителните дружества също бяха увеличени приходите за мрежови услуги, отбеляза проф. Валентин Колев, като уточни, че според него е трябвало да се направи баланс между цените на газа, топлинната енергия и електрическата енергия, за да са балансирани и потребителите.

„Както знаете цената на електроенергията се увеличи с 29% специфично за „Топлофикация София,“ а пък разходите на потребителите за енергии и мрежови услуги се увеличи само с 3%. Винаги съм казвал, че газ, топлинна енергия и електрическата енергия са взаимно свързани, те са като скачени съдове. Промяната в цената на един от тези елементи води до промяна в цената и на другите елементи. Тоест това трябва да е балансирано, за да са балансирани и потребителите“, каза експертът.

Деканът на Електротехническия факултет прогнозира, че и много потребители ще сменят начина си на отопление. „Ще спомена, че електрическият товар при нормални условия на София е от порядъка на 1000 MW, a топлинният товар в екстремни условия достига и може да надхвърли 2000 MW. В резултат на това ценово регулиране очаквам, че голяма част от потребителите ще сменят начина на отопление и ще минат на отопление на електрическа енергия – било то чрез използване на климатици или на конвенционални отоплителни уреди. За съжаление, тъй като т.н. „духалки“ са най-евтини, са най-неефективни и най-енергоемки“, обясни проф. Колев.

На въпрос на БГНЕС за възможно възобновяване на отношенията с „Газпром“ за доставка на газ, той изрази недоверие. „Не можем да разглеждаме „Газпром“ като надежден партньор. След като не получи съгласие от нас заплащането з доставките да се осъществяват в рубли, прекрати едностранно договора, макар че в него такива искания не са разписани. Това може да се случи отново“, заяви той. „Грешката, на България и на цяла Европа е, че в последните 10 години не се търсеха алтернативни доставчици. Такива доставчици на газ има, те ще се намерят и колкото по-бързо се осъществи този процес, толкова по-добре, но това е работа на търговските дружества. „Булгаргаз“ трябва да има съответната експертиза и компетентност, за да си свърши търговската работа, но считам, че това определено не е работа на политиците и те не могат да се месят в осъществяването на търговски сделки“, коментира проф. Колев и добави, че тяхната намеса спира ефективността и работата на търговските дружества. „Наивно е да се мисли, че при тази ситуация сега можем да повлияем на цените на газа, както виждате не можем да повлияем на цените на електроенергията – дори във Франция, където над 70% от производството се осъществява от ядрени мощности, достигат над 500 евро на мегаватчас“, подчерта още Колев и уточни, че това увеличение е от части заради влиянието на цената на газа.

Проф. Колев е скептик, че газът от Азербайджан ще бъде по-евтин от пазарните цени в Европа. „Ако имаме договорени количества газ, те ще са на договорените цени. В момента, в който искаме допълнителни доставки, ще се приложи и допълнителен механизъм за определяне на цени. Това, че предпочетохме да направим „Балкански поток вместо да направим интерконекторната връзка с Гърция си е наш проблем“, заяви още енергийният експерт.

На въпрос на БГНЕС относно цените за доставки на газ, които „Булгаргаз“ ще намери за в бъдеще, проф. Валентин Колев заяви, че те ще бъдат в съответствие с европейските цени. „Потреблението на газ в България е нищожно към потреблението на страните в Европа и в този мисъл няма как с това минимално количество от 3 млрд. кубически метра да влияем на световните пазарни цени. Няма друг вариант освен цените на газа и на електрическата енергия да бъдат в съответствие с европейските цени“, подчерта той.

„Очаквам, че като драстично намалеят приходите от ограничението на производството на газ в Русия, цените ще спаднат. Плюс това ще има и намаляване на консумацията в Европа. За България, например, очаквам голяма част от гражданите да се преориентират от газ към използване на климатици или други алтернативни източници на топлина“, заяви пред БГНЕС проф. Валентин Колев. /БГНЕС