Проф. Веселка Дулева: Разнообразно, балансирано и здравословно хранене за здрав черен дроб

За съжаление няма експресни методи за възстановяване функциите на черния дроб. Спазването на здравословен режим на хранене и начин на живот, както и спазване на хигиенни правила може да осигури дълготрайно добро здраве, включително и на черния ни дроб.

Това заяви в интервю за БГНЕС проф. д-р Веселка Дулева, дм. Тя е началник отдел „Храни и хранене”, Национален център по обществено здраве и анализи. Главен координатор на Експертен съвет по Хранене и диетика към МЗ.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто с нея.

БГНЕС: Как да подготвим организма си за пролетта. Има ли храни, които трябва да предпочитаме в този период и такива, които да избягваме?

Проф. Дулева: Зимата е период, през който се движим по-малко, храним се повече и обичайно с по-калорични храни, има много празници, основно свързани с богата трапеза. Натрупват се килограми, храната е по-бедна на свежи храни, витамини и минерали.

Промяната на времето, температурните колебания и липсата на достатъчно витамини предразполагат към пролетна умора. Пролетта е времето, през което трябва да презаредим организма си със сезонни храни, които са в изобилие – зелени салати, коприва, лапад, зелен лук, пресен чесън, репички, рукола, зелени листни подправки. Те са богати на голямо разнообразие от важни витамини, минерали, ензими, антиоксиданти и фитохимикали, които са необходими за поддържане на здравето, освен това са с ниска енергийна стойност, ниско съдържание на захари и без мазнини. Разбира се и през пролетта трябва да се спазват принципите на здравословно хранене. Важно е да осигурим достатъчно енергия за да се възстанови организма.

Изборът на храни обаче е от съществено значение. Въглехидратите трябва да са предимно от пълнозърнести източници, които бавно отделят енергия, засищат за по-дълъг период и са богати на влакнини, които регулират стомашно-чревните функции. Не трябва да забравяме, че те са източник и на витамини от групата В. Ежедневно е необходимо да се консумират над 400 гр. зеленчуци и плодове. Разнообразието от белтъчни храни, които съдържат незаменими за тялото аминокиселини също помага за изграждане на структурите в организма. За предпочитане са кисело-млечните продукти, съдържащи пробиотици, постните меса, яйца, риба, както и растителните алтернативи – бобови храни. Ограничаването консумацията на промишлено произведени храни, на храни богати на мазнини, наситени мастни киселини, транс-мастни киселини, сол и захар е важен елемент от здравословното хранене. Водата е жизнено необходима и трябва да се приемат ежедневно от 6 до 8 чаши. Добрият воден баланс подобрява умствената и физическа работоспособност.

Пролетта е и времето, през което може да водим по-здравословен начин на живот, повече разходки на открито, физическа активност, спорт.

БГНЕС: Какво означава „да пречистим черния дроб“, колко време е необходимо, за да се направи това, има ли експресни методи? Кои храни или напитки изтощават черния дроб и с кои може да му помогнем?

Проф. Дулева: За поддържане здравето на черния дроб и подобряване на жлъчната секреция е необходимо да се осигури разнообразно, балансирано и здравословно хранене. Включване в менюто на достатъчно и качествени източници на белтък – нискомаслени млека и млечни продукти, напр. кисело мляко извара, нетлъсти меса, риба, яйчен белтък, който осигуряват ценни липотропни вещества за възстановяване на чернодробните функции. Важен елемент от храненето за възстановяване на черния дроб е ограничаване приема на мазнини, чрез намаляване на животинските мазнини и транс-мастните киселини и предпочитане на полиненаситени мазнини от растителен произход – слънчогледово, зехтин, царевично, соево и др., ядки и семена. Добър източник на полезни дълговерижни мастни киселини е рибата, която трябва да се консумира редовно, поне 2 пъти седмично.

Ненаситените мастни киселини имат липотропно действие и повлияват обмяната на холестерола. Приемът и видът на въглехидратите също е важен елемент при формиране на диетата за подкрепа на чернодробните функции и осигуряване на гликоген за чернодробните депа. Необходимо е ограничаване на простите захари (моно и дизахаради), които лесно и бързо се метаболизират до мазнини, които се отлагат в черния дроб и водят до неговото омазняване (стеатоза). Препоръчва се консумиране на повече пълнозърнести храни, богати на влакнини, зеленчуци и плодове. Антиоксидантите като витамин С, витамин А, витамин Е, селен и цинк подкрепят чернодробните функции. Не трябва да се забравя и достатъчната хидратация, прием на поне 1,5 л вода на ден.

Кулинарната обработка на храните трябва да е щадяща, препоръчва се варене, задушаване, на пара, печене или гриловане, не се допуска пържене. При приготвяне на храните се ограничава използването на сол, захар и мазнини, не се използват остри подправки, за овкусяване се препоръчват зелени листни подправки.

При избора на храни е необходимо те да са натурални, без добавени синтетични консерванти, овкусители, подсладители, възможно най-малко промишлено обработени.

Изключване на алкохола, избягване приема на лекарствени продукти и други вредни субстанции, чието елиминиране преминава през черния дроб е от съществено значение.

За съжаление няма експресни методи за възстановяване функциите на черния дроб. Спазването на здравословен режим на хранене и начин на живот, както и спазване на хигиенни правила може да осигури дълготрайно добро здраве, включително и на черния дроб.

БГНЕС: Защо го наричат вътрешен филтър на тялото?

Проф. Дулева: Черният дроб е орган с важни функции в човешкия организъм, установени са повече от 500 жизненоважни функции. В него се извършва метаболизиране на хранителните вещества – белтъци, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали. Важна е ролята му за синтез на белтъците и разграждането на аминокиселините, половината от белтъците в човешкия организъм се произвеждат в него.

Друга важна дейност на черния дроб е обмяната на жлъчните киселини, която е свързана с метаболизирането на мазнините и отвеждане на отпадъчните продукти от обмяната на веществата. Участва в преработване на лекарствата, на токсични продукти и екскретирането им чрез жлъчката или кръвта.

БГНЕС: Има ли сигнали, по които да разберем, че имаме проблем с черния дроб и при тях трябва да се обърнем към лекар?

Проф. Дулева: Симптомите при увреждане на черния дроб се проявяват и забелязват късно. Въпреки това трябва да се обръща внимание и да се направи консултация с лекар при поява на тежест, дискомфорт, неприятно усещане в областта на дясното подребрие, където е разположен черния дроб и жлъчката.

Хроничната умора, главоболие, загуба на апетит също може да са свързани с недобра функция на черния дроб.

При увреждане на черния дроб и невъзможност за елиминиране на отпадни продукти и токсични вещества може да се появи сърбеж по кожата, понякога и обриви, симптоми, които често се отчитат като алергии. Пожълтяване на кожата и склерите на очите поради натрупване на билирубин в кръвта също е симптом, който изисква незабавна консултация с лекар. По-напреднали чернодробни увреждания, наличие на портална хипертония са свързани с поява на отоци по крайниците, подуване на корема.

Рискови фактори за нарушена дейност на черния дроб са затлъстяването, наличие на коремни мазнини, високи нива на холестерол, често свързани със стеатоза на черния дроб и нарушени метаболитни функции, системна употреба на алкохол, лекарства и токсични вещества, нездравословен начин на живот и хранене, преболедуване от хепатит. /БГНЕС