Проф. Вили Лилков: Приемам да съм кандидат за кмет на тези, които не забравят, че ДС създаде олигархичен капитализъм

Проф. Вили Лилков прие предложението на група десни интелектуалци да се кандидатира за кмет на София, предаде репортер на БГНЕС.

Известният български учен и изследовател на престъпленията на комунистическата ДС бе издигнат за столичен градоначалник от инициативен комитет, който включва представители на автентичната десница.

„Помня първия голям син митинг. За него се съобщаваше от човек на човек. С приглушен глас и неволно озъртане. Защото още имаше страх, голям страх. После се събрахме, бяхме много и ставахме все повече. И някой извика „Долу БКП“! Звучеше нечувано, невероятно и невъзможно. Гледах озарените лица на хората наоколо, сълзите и надеждата в очите и виждах – раждаше се българската свобода“, заяви проф. Лилков.

„По същото време зад дебели стени гаулайтерите на 45-годишния режим се преустройваха. За тях това беше операцията, която трябваше да трансформира политическата им власт в икономическа. И докато ние пеехме, протестирахме, танцувахме, стачкувахме или гладувахме, те разнасяха куфарчета с пари. Когато разграждахме комунизма, червената номенклатура и старата Държавна сигурност, създадоха нова олигархична мрежа и построиха капитализма, но за себе си“, подчерта той

„Така минаха над 30 години от живота ни. Днес от нас се иска просто да забравим! Да забравим куфарчетата, фалитите на банките, инфлацията, опашките и купоните. Да забравим репресиите срещу онези, които режимът през зъби наричаше бивши хора. Аз няма да забравя и няма да сключа тази сделка! И не мога да се правя, че не виждам как София продължава да се управлява по системата „наши хора“ – некомпетентно, „на парче“ и расте, без да се развива. Имам опит, познавам столицата и нейните проблеми и съм готов с истинските решения!“, категоричен е проф. Лилков и добавя:

„Затова приемам да бъда кандидат за кмет, издигнат от тези, които също не могат да забравят, защото онази надежда от площада не трябва да угасва, а отвоюваната свобода не трябва да бъде предадена. Време е София да влезе в XXI век – дължим го на нашите деца!“

Проф. Лилков е едно от емблематичните лица на десницата. Неговата кандидатура е подкрепена от известни столични интелектуалци, които са свързани с дясната идея и борбата с комунистическия режим от края на 80-те и началото на 90-те години, т.е. от епохата на промените и основаването на СДС.

В Инициативния комитет са Богдана Карадочева и Васко Кръпката, без чиито песни не минаваше митинг на СДС през 1990-1991 г. Други лица са Теди Москов, проф. Кирил Топалов, Тодор Токин, Ваньо Шарков, Иван Лечев, Аня Пенчева, Ивайло Цветков-Нойзи, а също така бившите министри на финансите и външните работи в кабинета на СДС Муравей Радев и Надежда Нейнски.

Проф. Вили Лилков е един от учредителите на Демократи за силна България и няколко мандата общински съветник от СДС и Синята коалиция, както и заместник-председател на Столичния общински съвет. През 2014 г. е избран за народен представител от 25-и МИР София от групата на Реформаторския блок. Професор в Минно-геоложкия университет.

Проф. Лилков има отношение към паметта на София. Негово е предложението жълтите павета в София да бъдат обявени за национална културно наследство. Пак по негова инициатива се извършва и реконструкцията на Женския пазар в София.

Проф. Лилков стартира и лична кампания „Софийска памет“, която цели да запази историческата памет на бележити българи и софийски граждани.

Заедно с разследващия журналист Христо Христов издава книгата „Бившите хора по класификацията на Държавна сигурност“, в която се разкрива тежката съдба на българския бизнес, културен и обществен елит след 9 септември 1944 г. и неговото унищожаване.

Срещу Лилков ще се яви кандидатът на ПП-ДБ Васил Терзиев, за когото има информация, че е син и внук на високопоставени служители на комунистическата Държавна сигурност. /БГНЕС