Проф. Вили Лилков: София има качествата да бъде европейски модерен град

София е град с огромни възможности, които му позволяват да бъде едновременно исторически и модерен град, зелен и гостоприемен, и сигурен и пъстър. Градът има древно историческо минало и богатството му трябва да бъде експонирано, за да се превърне в атракция за българи и за чуждестранни гости. Но София не може да си позволи да не бъде и модерна и затова трябва да надхвърли националното си значение, и да се превърне в европейски образователен, културен и научен център, т.е. да излезе на сцената на европейските модерни градове.

Това каза в интервю за БГНЕС проф. Вили Лилков, кандидат за кмет на София, издигнат от инициативен комитет, в който влизат много от представителите на автентичната синя десница, част от протестите през 1990 – 1991 г.

Той заяви, че София има всички дадености да бъде умен и зелен град. „Цялата природна среда, която заобикаля града – реките, зеленината, трябва да проникне дълбоко в града така, че той да общува с природата пряко и естествено“ и припомня идеите на легендарния кмет на София инж. Иван Иванов и плана „Мусман“. Според него столицата ни трябва да се превърне в град на новите зелени умни технологии, който е пестелив и умее да опазва своите ресурси. Освен това, едно кметско управление трябва да запази пъстротата, която градът е имал през цялата своя история: „Да не забравяме, че София е християнски център от епохата на Римската империя, в който са живели много етноси в разбирателство и в сговор, т.е. всичко това едно кметско управление трябва да заложи като визия и да върви към нейното изпълнение.“

Проф. Лилков е категоричен, че трябва да следваме това, което са ни завещали предците ни с идеите, включени в герба на столицата, на който са изобразени Римска Сердика, планината Витоша, минералните извори и базиликата „Света София“.

Кандидатът за кмет отбеляза, че в момента има доста голям напредък по отношение на инвестициите в столичния градски транспорт, като припомни, че четири проекта са одобрени и ще има финансиране за разширение на метрото. „Разширението на метрополитена, а това е гръбнакът на системата на градския транспорт, дава много добри възможности за развитие изобщо на транспортното обслужване.

И ако трябва да говорим за зеленото направление и зелената идея в градския транспорт, това са инвестициите в метрото и в електротранспорта“, и допълва, че електромобилите също са част от бъдещето на града.

Като пример за нереализиран зелен проект той припомни проекта за изграждането на 8 мини ВЕЦ на местата, където високонапорните водопроводи вкарват водата в София. „Там имаме огромно налягане, което се обира с т.нар. гасители, а може да се превърне в електроенергия. Дори са определени подробните планове на площадките за тяхното изграждане“. Той уточни, че по оценки на специалистите немалка част от разхода на уличното осветление и градския електротранспорт могат да бъдат осигурени от тях и въпреки, че инвестицията не е малка, това е зелен проект, който може да бъде финансиран по линия на европейските фондове, а инвестицията бързо се изплаща и съоръженията ще работят много години при това с минимални разходи за поддръжка.

Проф. Лилков припомня и за други забравени зелени проекти, като т.нар. седем „зелени клинове“, тематични паркове, които могат да се развият по поречието на реките, идващи от Витоша и да осигурят чист въздух, с вело- и пешеходни трасета – парковете „Въртопо“, „Живата вода“, „Искър“ и др. Като изключително важни той открои и минералните извори, които също са част от зелената памет и от зелените перспективи на столицата. „София е може би най-богатият град на минерални води в Европа, тук имаме богатство от 8 хидротермални типа вода, която може да се ползва за пиене, лечение и получаване на ценни вещества“.

Той коментира и мерките за опазване на изключително красивите барокови и сецесионови сгради в центъра на столицата, някои от които са занемарени. Според него трябва да има много стриктен контрол върху състоянието на тези сгради и вменяване на отговорност на техните собственици, т.е. общината трябва да притисне собствениците да се грижат за имота си, защото това е лична отговорност, но ще разработи и общинска програма „Красива София“, чрез която да се подпомагат собствениците за ремонта и реставрацията, както и да не се допуска събарянето им.

„Но когато говорим за историческо наследство и за архитектура, не трябва да забравяме, че в София има уникална археология, която все още не е експонирана“, подчерта той, визирайки богатството, с което малко столици могат да се похвалят, а именно римският град, колизеума на ул. „Будапеща“ и бул. „Дондуков“, открит през 2004 г., където първоначално са направени разкопки, но не се работи по него.

За проф. Лилков е голям проблем липсата на табели по улиците. Неговото решение е: „За целия град да се определят табели и указателни знаци със съответния дизайн, които да подхождат на съответния квартал. Едни ще бъдат табелите за историческия център, по друг начин ще бъдат оформени те за панелните комплекси, но т.нар. градски ориентири са едно от направленията, в които всяка администрация трябва да работи, и то много целенасочено и дизайнерски.“

По отношение на парковата мебел, осветителните тела, табелите и уличните знаци, той е категоричен, че трябва да бъдат приети от художествени съвети, да не се злоупотребява с тях. „На основните входове на всеки жилищен комплекс и квартал трябва да има големи табели, които да показват организацията им, основните структури в него“. През 2012 г. той е осигурил финансиране от дарители на стойност около 12 хил. евро и е дал идеята на столичния кмет да се направят табели за различни места в историческия център, които показват с коя личност или кое събитие е свързано името на дадена улица, което има образователна насоченост. „Ние трябва и да помагаме на хората да четат града, да го разбират и по този начин ще започнат и да го обичат, иначе много от хората живеят в града без отношение към него“, каза още проф. Лилков, за когото е важно културата, която започва от възприемането на околната среда и трябва да се възпитава.

Проф. Вили Лилков е автор на няколко книги, разкриващи грозното лице на комунизма. Най-новата му книга, която предстои да излезе от печат, носи заглавието „Наши хора“. „Това са тези, които идват след 9 септември 1944 г. на мястото на бившите, които са избити и отстранени от активна роля в обществото, набутани са в концлагери, в затвори, ликвидирани са и на тяхно място идват представителите на победилата работническо-селска власт“, разказа той.

Книгата проследява как се формира червената олигархия – как на мястото на отречената буржоазна класа се появява нова червена номенклатурна класа, която не се свени да ползва всички наследени блага. „В нейната основа стоят Държавна сигурност и службите за сигурност, тя е обслужвана много охолно от Управлението за безопасност и охрана, и от Тодор Живков, който раздава всякакви блага с щедра ръка, само и само неговият режим да бъде гарантиран. Това е новата олигархия, която след 1989 г. трансформира своята политическа власт в икономическа, създавайки частни банки, по-късно ги ограби и след това с куфарчета в ръка отново се появява и ни каза: „Добър ден, ние сме новите управляващи“. Книгата му се основава на около 1400 документа, предимно протоколи от заседания на Политбюро на ЦК на БКП, като сред тях има и секретни такива, документи от архивите на ДС и много спомени от лични архиви на хора.

Той е категоричен, че голяма част от днешните политици нямат собствен облик и идеи, изградили са политическата си кариера на базата на противопоставяне и охулване на опонентите, говорене за лустрация, но чисто конюнктурно, а в моменти, когато това не им изнася, те могат да застанат и на другата страна, само и само да останат в политиката. Проф. Лилков подчерта, че имаме много слабо политическо лидерство, няма хора с идеи, хора-водачи, които казват „следвайте ме, аз ви показвам посоката“. „Повечето от тях са конюнктурни, те непрекъснато подменят темите, подвеждат обществото, не довършват реформи докрай, т.е. тази политическа класа в момента е доста изчерпана и плаче за смяна, но в крайна сметка това е, с което разполагаме“, заключи той. /БГНЕС