Проф. Вълчев към випуск 2023: Помнете отговорността си като повелители на магията на правото

“Академичната общност винаги е било единство между преподаватели и студенти, споено както от стремежа да се пренесе през поколенията знанието за познатото, то и от упоритостта да се проникне в непознатото. Тази приемственост в отношението между знанието и академичното любопитство стои в основата на академичния дух”. Това заяви проф. Даниел Вълчев, деканът на Юридическия факултет към СУ, предаде репортер на БГНЕС.


350 магистри по „Право“ от Юридическия факултет на СУ „Климент Охридски“ положиха традиционна клетва на посветилите се на правото и получиха своите дипломи.

Проф. Вълчев отправи апел към завършилите никога да "не се примиряват с глупостта и пошлостта". “Не позволявайте на консуматорската култура да ви залее. Човекът заслужава да живее в един подреден свят, който функционира от известни правила. Не бива да забравяте, че борбата за правото и неговите морални основания изискват постоянни усилия”, каза още деканът на факултета.

“Не бива да принизяваме правото и да позволяваме на другите да го принизяват. Пазете магията на правото и не забравяйте голямата отговорност, която имате като повелители на тази магия”, заяви още проф. Даниел Вълчев.

Генерал-майор Тодор Дочев, началник на военна академия “Георги Стойков Раковски”, уточни, че за него е гордост да бъде домакин на акта по връчването на дипломите на Юридическия факултет. “Изборът на факултета не е случаен, това е най-доброто място за такава церемония, защото вие минахте по алеята на победите на българската армия”, каза още генерал-майор Дочев. “Военните, спортистите и правистите си приличаме по едно нещо. На всички нас ни е необходимо воля за победа, защото след завършването с всяко дело и казус, с който ще се захванете, ще е необходимо да побеждавате. Това качество трябва да го развивате, то ще ви вдигне постепенно до съюзни, до европейски, до национални решения, които трябва да защитавате”, подчерта още началникът на военна академия "Г. С. Раковски".

“От тук нататък ще се сблъсквате с много проблеми, битки, но благодарение на образованието, което сте получили, вярвам, че вие успешно ще извървите този достоен път на юристи”. Това заяви и доц. д-р Георги Вълчев, заместник - ректорът на Софийския университет.

Последва и реч от завършилата с 6.00 своето обучение Мария Стефанова, която отправи послание към всички да бъдат такива хора, с които те самите биха се гордеели един ден. “Отдавайте силата и енергията си на това поне малко да преобърнете света и да превърнете хората в него да бъдат по-сърдечни, по-добри по-състрадателни. Бъдете благодарни за хората в живота си, само по този начин можем да пребъдем в професията, която сме си избрали, а и в живота въобще”, каза още Мария Стефанова.

На тържествената церемония участие взеха омбудсманът проф. д-р Диана Ковачева, както и проф. д-р Сашо Пенов, бивш служебен министър на образованието и сегашен преподавател в Юридическия факултет към СУ. /БГНЕС