Проф. Здравко Каменов: В България има епидемия от затлъстяване

Още в утробата бебето се програмира дали да расте като човек с нормално или с наднормено тегло, обясни проф. Здравко Каменов – началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УСБАЛ „Александровска“, предаде репортер на БГНЕС. Световният ден за борба със затлъстяването се отбелязва традиционно на 11 октомври.

„Човешките тела са създадени в друг свят на много по-висока физическа активност и са програмирани да съхраняват тази натрупана енергия по някакъв начин. От създаването ни досега много се промени ситуацията около нас, а не толкова вътре в самите нас, защото нашият генетичен материал на практика си е същият. Когато енергията не се оползотворява, се складира в човешкото тяло под формата на мастна тъкан. Само че условията вече са различни и сега се характеризират с огромен излишък от нездравословна храна и с липса на физическа активност. Този дисбаланс води до натрупване на мастна тъкан. За това допринася и стресът, и като цяло нездравословният начин на живот“, разказва проф. Каменов.

При хората с втора, трета и по-високи степени на затлъстяване, наднорменото тегло води до много здравословни проблеми, обясни проф. Каменов и допълни, че проблеми с теглото имат хора от всякакви възрасти и всички континенти по света.

Най-много затлъстели хора има в държави като Мексико, Австралия, САЩ, Канада, и по-малко в Азия.

„В последните години във всички европейски държави има повишаване на честотата на затлъстяване, като най-високи са процентите на заболявания вследствие на наднормено тегло в Германия, Финландия, Обединеното кралство и Унгария, а най-ниски са в Норвегия, Италия и Швейцария.

Проблемът е, че имаме сериозно покачване на затлъстяването в ранната детска възраст“, съобщи проф. Каменов. Затлъстяването на децата е най-сериозният проблем, защото тлъстите деца стават затлъстели възрастни. Отново Финландия е в челните места на брой деца с наднормено тегло, след това се нареждат предимно момчетата от Франция и САЩ. При всички случаи на затлъстяване има тенденция към нарастване на честотата на затлъстяването.

Според данните на Световната банка за затлъстяването в България, - от 1975 г. насам се забелязва траен ръст на затлъстяването предимно при жените.

В момента със затлъстяване живеят около 24% от жените, а над 54% са с наднормено тегло, а при мъжете със затлъстяване са над 25%, като трайно с наднормено тегло са близо 70% от българските мъже.

В развитите страни около една трета от населението е с наднормено тегло и индекс на телесната маса с показател от 25 до 30, а между 30 и 35 се отбелязва първа степен на затлъстяване.

По затлъстяване България е на едно от най-предните места в Европа, съобщи проф. Каменов и допълни, че затлъстяването приема формата на епидемия не само в България, но и в световен мащаб.

„Затлъстяването е болест. Отричането на това води до подценяване на проблема, а това води до сериозни здравословни усложнения вследствие на наднорменото тегло“, посочи още проф. Каменов.

Тази година Световният ден за борба със затлъстяването се отбелязва за последен път на 11 октомври, като занапред то ще е на 4-ти март. Според Световната здравна организация затлъстяването е хронично и прогресиращо, затова са наложителни спешни мерки за превенция и контрол, които трябва да бъдат поети от всяка една държава.

„Говорим за пандемия, или глобална епидемия“, притеснява се ендокринологът.

„Затлъстяването в момента убива повече хора в световен мащаб, отколкото транспортните злополуки, терористичните атаки, и Алцхаймер взети заедно“, допълва експертът.

Индекс на телесна маса с показател над 35, тоест втора степен на затлъстяване, увеличава над 30 пъти риска от появата на диабет, от повишаване на раковите заболявания, от повишаване броя на заболели от бронхиална астма, от алкохолната стеатозна болест, по-известна като затлъстяване на черния дроб, както и за много други болести, допълниха лекарите.

Инсулт, белодробна болест, инфаркт, артериална хипертония, исхемичната болест на сърцето, артериалната недостатъчност също са заболявания, които се получават вследствие на наднорменото тегло.

Имайки предвид неблагоприятният демографски профил на нашата страна и лошата тенденция към увеличаване на възрастта на населението, е важно да отбележим, че стерилитетът е сред основните последици от наднорменото тегло, предупреждава проф. Каменов. „Затлъстяването влошава из основи спермограмата на мъжете и води до сексуални дисфункции, а при жените наднорменото тегло води до една от най-честите патологии в медицината – синдрома на поликистозните яйчници“, допълва ендокринологът.

Често се срещат случаи на хора с депресия, които приемат антидепресанти, които пък увеличават теглото. Вследствие на по-високото си тегло хората още повече се депресират, смята лекарят.

Отслабването само с от 5 до 10 процента от теглото означава, че човек намалява риска да заболее от диабет, подобрява артериалното си налягане, намалява тежестта на сънната апнея и като цяло подобрява качеството си на живот.

Важно е възпитанието на децата да стана вкъщи, защото няма дебели родители със слабо дете – хранителният режим засяга цялото семейство. „Още в утробата започва формирането на съзнанието на бебето. Така например, ако майката е бременна по време на война и се храни оскъдно, бебето приема, че всяка приета хапка в живота му трябва да му се лепи, защото е оскъдица“.

„Да спрем затлъстяването преди то да ни е спряло“, призова в заключение проф. Каменов. И допълни, че само чрез информиране на обществото и приучване към навици за здравословно хранене епидемията ще бъде овладяна. /БГНЕС