Проф. Жанет Грудева: Злокачествените заболявания на кръвта са лечими

Злокачествените заболявания на кръвта са лечими. Време е хората да престанат да ги смятат за смъртоносни. Това каза главният координатор на експертния съвет по клинична хематология проф. Жанет Грудева, предаде репортер на БГНЕС.

Разковничето се крие в новите методи на лечение и възможността периодът на ремисия да се поддържа максимално дълго време като през това време може да изключим терапията и само да упражняваме мониторинг върху състоянието, уточни националният консултант.

„Хематолог съм с 30 годишен стаж. Когато започвах работа не съм предполагала, че ще достигнем до това десетилетие, когато ще може да говорим не само за лечение на хематологичните заболявания, в частност онкохематологичните. Не съм предполагала, че ще говорим не само за лечение или контрол на заболяването, а ще имаме възможността за излекуване на тези пациенти. Говорим за контрол на ремисията без лечение“, коментира проф. Грудева.

Тя добави, че първо трябва да се достигне до нея на базата на правилно сложена диагноза със съвременни диагностични методи, да сме провели модерно лечение.

„Ние сме в периода, в който трупаме данни от реалната клинична практика“, посочи тя и даде пример със свой пациент, който е страдал от хронична левкемия.

„След 4 години с модерно лечение постигнахме пълна ремисия. Решихме да спрем лечението, защото младата двойка искаше да създаде поколение. Това се случи. Тя роди едно прекрасно момче и мониторингът, който упражнявахме показа, че няма обостряне на заболяването. Надявам се да имаме повече такива примери и то не само за едно заболяване, а за повече“, разкри националният консултант и добави, че това трябва да разбие мита, че онкохематологичните заболявания винаги водят до фатален край. Тя подчерта, че когато болестта бъде хваната навреме може да говорим и за излекуване от нея.

Проф. Грудева посочи, че симптомите на заболяването са екстремна уморяемост, повтарящи се инфекции, необяснима загуба на тегло, лесно кървене, обилно нощно изпотяване, подутини или отоци по врата, главата, слабините, корема, сърбяща кожа, костни или ставни болки. При който и да било симптом не чакайте, а посетете хематолог, не онколог, призова тя.

Стана ясно още, че хематологичните заболявания при децата се развиват доста по-бързо и се отличават от тези при възрастните.

„При много детски хематологични заболявания имаме трайната ремисия. Тя се постига в много по-голям процент, отколкото през 1962 г. например. При децата 85% от случаите са с остра лимфобластна левкемия. Тази форма на левкемията бележи най-високите успехи на повлияване в последните години“, заяви началникът на клиника по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „Царица Йоана“ проф. Добрин Константинов.

Той коментира, че от 22 години се прави трансплантация на стволови клетки, но подчерта, че това не е панацея и не трябва да се прибягва към това решение като първа стъпка.

Проф. Константинов посочи, че още преди 10 години са постигнахме преживяемост при 80% от случаите, а днес годините на живот с такива заболявания са се увеличили.

По време на събитието бяха представени резултати от проведено проучване, сред 1000 пълнолетни граждани в страната за информираността и нагласите, по отношение на злокачествените заболявания на кръвта.

„65% от анкетираните вярват, че злокачествените заболявания на кръвта са смъртоносни. Едва 10.5% смятат, че те са лечими. Най-лошото е, че едва 11% от анкетираните биха се включили в клинично проучване, а около 48% биха се включили само, ако това е единствен вариант за лечение“, Йоана Ангелова от социологическа агенция „ЕСТАТ“.

От данните стана ясно още, че едва 39.5% от анкетираните знаят към какъв точно специалист трябва да се обърнат.

Стана ясно още, че всяка година около 1500 души са новодиагностицирани с хематологични заболявания. Това сочат данните на Националната здравноосигурителна каса.

Председателят на Българско сдружение „Лимфом“ Пиринка Петрова, която е организатор на кампанията „Животът със злокачествени заболявания на кръвта е възможен“ заяви, че инициативата е започнала миналата година и иска да продължи и занапред, но сега фокусът ще бъде насочен към младите.

За целта е изработено кратко видео, озаглавено „Какво изпусна Алекс“, което вече се върти на екраните в столичното метро.

Наред с това, на 28.09 ще се проведе флашмоб в Пловдив като част от четвъртия благотворителен крос „Спри рака“, а на 30.09 от организацията ще призоват всички, пътуващи в метрото да се облекат в червено. По този начин символично ще изпълнят кръвоносната система на града – метрото. /БГНЕС