Професионални гимназии в рушащи се сгради

Дни след началото на новата учебна година, настоящи и новоприети ученици продължават да учат в сгради, които са в потресаващ външен вид, което със сигурност оказва влияние върху имиджа на училището и желанието на гимназисти да учат в тях. Става дума за Професионалната гимназии по подемна, строителна и транспортна техника на площад „Възраждане“ и за Професионалната гимназия по текстил и кожени изделия в квартал „Сердика“. От години фасадите им са в окаян вид.

Това провокира БГНЕС да отправи въпроси към Министерството на образованието и да попита докога децата там ще учат в такива сгради и какви са условията, при които протича учебния процес.

Професионалната гимназии по подемна, строителна и транспортна техника на площад „Възраждане

В писмен отговор до нас от просветното министерство обявиха, че сградата на Професионалната гимназия по подемна, строителна и транспортна техника ще бъде изцяло ремонтирана, както и че тя е архитектурно-строителен паметник на културата.

„Училището участва в проект за модернизиране на професионалните гимназии на ОПРР 2014-2020 г. В момента се провежда процедурата за избор на изпълнител, която е на етап оценка на постъпилите оферти. По проекта ще бъдат отпуснати 881 557 лева с ДДС. С тях ще се направи вътрешен ремонт, реставрация на фасадата на училището и ще се подмени дограмата. Предвижда се частично обновяване на покрива и ремонтиране на спортната площадка. Ще бъдат подменени ВиК, топло и електроинсталациите“, пише в отговора на МОН.

Професионалната гимназия по текстил и кожени изделия в квартал „Сердика“

Наш репортер успя да влезе в училището без камера и видя, че макар да има закупени нови чинове условията са доста спартански. В посетения кабинет лампите висяха на кабели над главите на учениците.

В Професионалната гимназия по текстил и кожени изделия се оказа, че лошият ѝ вид е само отвън, а през годините вътре са извършвани ремонти.

„За периода 2017-2020 г. Професионалната гимназия по текстил и кожени изделия е получила 174 274 лева чрез инвестиционни и национални програми на МОН. Със средствата е направен ремонт на третия етаж на училището. Подновен е покривът на физкултурния салон, оградата, санитарните възли и асфалтовата настилка пред централния вход“, се казва още в отговора.

В момента пък се поставя ламиниран паркет в няколко стаи, както и че в гимназията има топла вода.

На въпрос какъв е средният успех в двете образователни заведения, от МОН посочиха, че за учебната 2019/2020 г. в Професионалната гимназия по подемна, строителна и транспортна техника е добър 4,24, а на Професионалната гимназия по текстил и кожени изделия – добър 3,76. /БГНЕС