Прогноза: Цигарите могат да изчезнат от света след 10-20 години

След 10 до 20 години на много пазари може да няма пушачи, твърдят анализатори от Jefferies.

Правителствата и тютюневите компании са на една и съща страна в тази промяна, тъй като все повече държави приемат цели без тютюнев дим, а компаниите тласкат пушачите към продукти с намален риск като електронни цигари и прием на никотин през устата, съобщи Medicalexpress.com.

Според анализатора Оуен Бенет налице е все по-голямо синхронизиране на регулаторите и амбициите на тютюневата промишленост, "в много страни в рамките на едно поколение липсата на пушачи може да стане реалност".

Мнението, че цигарите могат да се окажат „в повече”, се подкрепя и от Citigroup Inc., която очаква пушенето да изчезне до 2050 г. от САЩ, части от Европа, Австралия и големи райони от Латинска Америка, ако тенденцията на спад, наблюдавана през последните десетилетия, продължи.

"Пушенето намалява през последните пет десетилетия поради това, което наричаме ESG Squeeze: натиск от обществени нагласи, регулиране и данъчно облагане", пише този месец анализаторът на Citi Адам Спилман.

От началото на миналата година производителят на бездимни тютюневи изделия шведската Match AB се представя по-добре, а Imperial Brands Plc изостава.

Imperial Brands ще се борят срещу преминаването към общество без дим, тъй като прекомерно разчитат на наследствени активи в Европа и САЩ, пише Бенет, понижавайки рейтинга на акциите си, за да предотврати покупка.

За разлика от това той вижда, че Philip Morris International Inc. е добре поставен, докато скорошното преминаване на British American Tobacco Plc към канабис изглежда навременно.

Майкъл Р. Блумбърг, основател и мажоритарен собственик на Bloomberg News, родител на Bloomberg LP, проведе кампания и даде пари в подкрепа на американската забрана за електронните цигари, използващи ароматизиран тютюн. /БГНЕС