Програмата F-35 е пълна катастрофа, смятат в Камарата на представителите на САЩ

Програмите за производство и доставка на американския изтребител-бомбардировач F-35 от пето поколение и редица други големи системи от новите американски въоръжения се превърнаха в " пълно бедствие".

Такава оценка даде в петък председателят на Комитета по въоръжените сили в американската Камара на представителите Адам Смит, който е член на управляващата Демократическа партия.

„Процесът на закупуване (от Пентагона) през последните 20 години може да бъде описан само като пълно бедствие - с F-35, LCS (нов крайбрежен боен кораб)...бронирана машина, бойни системи на бъдещите поколения...Трябва да започнем да работим по-добре в тази посока ", убеден е влиятелният законодател.

В долната камара на Конгреса той представлява щата Вашингтон. От гледна точка на Смит, комисията, която той председателства, "трябва сериозно да" прочисти "тези програми като F-35". "Можете да се оплачете от загуба на пари, но не можете да си ги върнете. Сега трябва да се уверим, че не губим повече", каза конгресменът на уеб семинар, организиран от Института Брукингс във Вашингтон.

"По отношение на това колко сме похарчили и какво сме получили в замяна, това просто боли", каза Смит за програмата за изграждане на F-35. "Какво ни дава F-35 и има ли начин да намалим нашите (финансови) загуби? Има ли начин да не похарчим толкова много пари за толкова нисък потенциал? Защото, както знаете, разходите за поддръжка (F-35) са направо зверски", подчерта ръководителят на комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите. Според него в случая с F-35 всичко в крайна сметка се свежда до истината „не слагайте всичките си яйца в една кошница“.

F-35 е многофункционален боен самолет, проектиран с помощта на технология за намаляване на неговото засичане. Доскоро в проекта за създаването му заедно със САЩ участваха 8 държави: Австралия, Великобритания, Дания, Италия, Канада, Холандия, Норвегия и Турция. През 2019 г. Вашингтон реши да изключи Анкара от участниците в програмата заради зенитно-ракетни системи С-400, които Турция купи от Русия. Самолетите F-35 се купуват и от Израел и Япония. /БГНЕС, ТАСС

Категории: