Произвеждат акумулатори от стари предпазни маски и опаковки от лекарства

Учени от Националния изследователски технологичен университет в Москва съвместно с колеги от САЩ и Мексико, разработиха нова технология за получаване на акумулаторни батерии от използвани медицински маски и опаковки от лекарства. Според авторите технологията ще направи възможно превръщането на трудно изхвърляните отпадъци в суровини. Проучването е публикувано в Journal of Energy Storage.

Според изследователи на NUST MISIS, по време на световната пандемия от коронавирус хората са използвали минимум по 130 милиарда предпазни маски ежемесечно. Това се превръща в стотици тонове полимерни отпадъци. При изгарянето им се отделят токсични газове, така че проблемът с преработката на тези отпадъци е особено актуален.

За изработката на акумулатори от старите маски е нужно само да се добави графен, уточняват учените.

Новата технология дава възможност за получаване на тънки, гъвкави, евтини батерии, които поради ниската си цена могат да бъдат и за еднократна употреба. Те превъзхождат по редица начини традиционните батерии с метално покритие, които са по-скъпи за производство. Новите батерии, според авторите на разработката, могат да се използват в домакински устройства, от часовници до лампи./БГНЕС