Производителите на биопродукти засегнати от поскъпналия амбалаж

Множество хора използваха почивния ден, за да посетят Фермерския базар, който се провежда зад НДК. Посетителите бяха впечатлени от огромното разнообразие на био и домашни продукти, предаде репортер на БГНЕС.

Базарът предлага богата палитра от домашни продукти от овче и козе мляко. Интерес имаше към сирената, кашкавалите и киселото мляко, но разбира се не липсваше и такъв към меда, които редица производители предлагаха. Освен тези продукти, базарът предлага и разнообразни натурални продукти като боровинкови сладки, билки, различни сортове вино, както и множество видове суджуци и хранителни продукти.

Един от производителите обясни пред БГНЕС, че те са малка био мандра, която се намира в близост до град Враца. "Имаме животни като кози, овце и крави. Предлагаме пет вида сирене и пет вида кашкавал. Предлагаме и овче кисело мляко, но най-интересното за нас е, че освен биосертификата, който имаме, ние нямаме желание да изкупуваме мляко от други мандри. Нямаме желание да работим с големите вериги, искаме да продължаваме да бъдем по пазарите и да даваме възможност на българина да има достъп до истинско сирене от едно време, овче кисело мляко от едно време, прясно сирене с истинския автентичен български вкус", категорична е тя. Производителката уточни, че малките деца налитат на козето и на овчето като продукция, докато по-възрастните избират кравето.

"За съжаление инфлацията засяга и нас, но от гледна точка на абсолютно всичкия пакетаж, който използваме. Повишиха се много - етикетите, пластмасовите опаковки, вакуумните опаковки, абсолютно всичко е вдигнато. От гледна точка на млякото не искаме да участваме във фалшивата спекулация, която се случва в момента и искаме да държим достъпни цени за нашите клиенти, за да продължи българинът да яде нещо чисто", каза още тя.

Друга производителка разказа, че цялото й семейство се занимава с отглеждането на пчели и имат около 1200 пчелни семейства. Те са единствените производители на мед, които имат специфична база. „Понеже медът ни е специфичен, искахме да направим така, че в перспектива да отговаряме и за европейския пазар. В момента имаме филтър и автоматична поточна линия. Нашата база е може би единствена не само у нас по начина, по който е направена“, обясни тя.

Производителката обаче каза, че не са получили помощ от държавата в това начинание. "Това искахме да го направим по проект. Оказа се, че ако не си дадем, на който трябва рушвета няма да минат нещата и в момента сме по дела. Ние си я изплащаме и почти сме я изплатили, тази година е последната. Разочаровани сме от държавната политика. Може би сте, чували, че Програмата за развитие на селските райони помага, но тя не помага“, категорична е тя. /БГНЕС