Сьомга срещу деменция

Руски учени са доказали противовъзпалителното действие на две производни на мастни киселини от сьомга. Тези вещества могат да се използват за разработване на нови лекарства срещу невродегенеративни заболявания, причиняващи деменция – Алцхаймер и Паркинсон. Резултатите от изследването са публикувани от International Journal of Molecular Sciences, пише пресслужбата на Руския научен фонд.

Биолози от Националния научен център по морска биология във Владивосток са проучили противовъзпалителното действие на две производни на мастни киселини: N-докозахексаеноил етаноламин (синаптамид) и N-еикозапентаеноил етаноламин (EPEA). Учените са получили тези съединения от мастни киселини, съдържащи се в сьомгата.

„Нашето проучване показа, че синаптамидът и EPEA се борят ефективно с причините за възпаление в нервната тъкан, като синаптамидът има по-висока активност. В бъдеще планираме да проучим действието им по-подробно върху опитни животни. Получените резултати разкриват широки перспективи за използването на тези съединения за лечение и профилактика на невродегенеративни заболявания", заяви ръководителят на проекта Анна Тиртишная.

Много невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер и Паркинсон, водят до деменция. Учените все още не могат да установят как се развиват те на молекулярно ниво, но всички тези заболявания имат една обща черта: тежко възпаление на нервната тъкан, което засяга най-многобройните клетки в нервната система - микроглиите и астроглиите. Те променят формата си и започват да произвеждат големи количества химикали, които привличат имунните клетки към мозъка, което допълнително засилва възпалението.

Затова учените търсят противовъзпалителни вещества, за да разработят лекарства, които да помогнат за спиране на развитието на невродегенеративни заболявания. В новата разработкаа, за да установят дали синаптамидът и EPEA потискат възпалението, учените третирали с тях изкуствено отгледани микроглийни клетки от мишки. След това добавили разтвор на липополизахарид - компонент на бактериалната клетъчна стена, който изкуствено предизвиква възпаление.

Силата на възпалителния отговор се определя от количеството провъзпалителни фактори в клетъчните култури. Оказва се, че синаптамидът и EPEA намаляват нивата на тези вещества с до 41% в сравнение с пробите, третирани само с липополизахарид. Освен това и двете производни увеличават количеството на противовъзпалителните фактори. /БГНЕС