Производството на ваксината на AstraZeneca се бави

Производството на ваксината срещу коронавирус на британската фармацевтична компания AstraZeneca изостава, пише вестник „Файненшъл таймс“.

Според публикацията, работната група на британското правителство по ваксините е признала в понеделник, че тази година от Нидерландия и Германия ще бъдат доставени едва 4 милиона дози от ваксината. По-рано работната група обяви, че до края на тази година се планира производството на 30 милиона дози.

В такъв случай, ако британският регулатор – Агенцията по контрол на лекарствата и изделията с медицинско предназначение (MHRA), одобри ваксината, към края на годината във Великобритания ще разполагат с около 4 милиона дози от нея. Първата партида ще бъде внесена от континентална Европа.

Според първоначалните планове, всички дози за британския пазар трябваше да се произведат на територията на Великобритания, но заради възникнали проблеми с производството има известно забавяне.

Очаква се редовното производство в страната да започне в началото на следващата година и поне 80 милиона от всички 100 милиона дози, поръчани от британското правителство, да бъдат местно производство. /БГНЕС