Прокарват наново промените в Закона за личната помощ

Депутати от парламентарните групи на „Изправи се! Мутри вън!“ и „Има такъв народ“ внасят нови промени в Закона за личната помощ“, съобщиха от двете политически сили на съвместен с брифинг с майките от инициативата „Системата ни убива“, предаде репортер на БГНЕС.

„Закон, извоюван със 7 години протести, с толкова жертви, с толкова палаткови лагери, който през 2018 г. се гласува, а през декември миналата година управляващите, по предложение на Сачева (социалния министър в оставка Деница Сачева – бел. ред.) унищожиха. Тук не става въпрос за пари. Този закон е закон за живот“, заяви Вера Иванова, майка от инициативата.

„Поправяме една несправедливост, приета от 44-ия парламент по настояване именно на социалния министър, която така и не разбра, че уврежданията нямат работно време и нямат почивен ден. Нечестно и безсърдечно е по отношение на хора с увреждания, които имат нужда от лична помощ, да ги лишиш от личен асистент в събота и неделя, или след 17,00 часа. Всичко това с една цел – да се спестят пари. Ако не дадем на най-уязвимите, на най-нуждаещите се, ако не ги подкрепим, то тогава изобщо каква държава сме? В Конституцията е записано, че България е социална държава, но няма как една държава да е социална, ако е пренебрегнала и не се грижи за най-уязвимите, за хората с увреждания“, посочи от своя страна председателят на групата на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова.

Тя подчерта, че Законът за личната помощ ще бъде първият, който двете партии внасят в новия парламент.

„Подкрепяме закона в първоначалния му вид. Това е закон, който е спасителен за хората с подкрепящи лица. Услуга, която в момента няма действителна алтернатива. Знаем колко е ограничен капацитетът на дневните центрове, особено в условията на пандемия. Тези дневни центрове не работят, а провеждат онлайн дейности. Важно е този закон да бъде приет“, допълни Теодора Пенева от „Има такъв народ“. /БГНЕС