Проходът „Арабаконак“ няма да е част от републиканската мрежа

Няма причини проходът „Арабаконак“ да е част от републиканската мрежа. Това заявява министърът на регионалното развитие Иван Шишков, отговаряйки на депутатски въпрос за състоянието на прохода, предаде репортер на БГНЕС.

Пътят през Ботевградския проход (Арабаконак) е в изключително лошо състояние. Честите задръствания на АМ „Хемус“ заради продължителните ремонтни дейности и заради пътни инциденти принуждават водачите да го използват като алтернативно трасе. Окаяното състояние на пътя обаче създава опасност от сериозни инциденти.

Преди повече от две десетилетия държавата променя статута на пътя и от републикански същият става общински. Това решение обаче се оказва недалновидно и води до лошото му състояние в момента.

Единственият вариант за ремонт и поддръжка на пътя през Арабаконак към настоящия момент минава през промяна па статута му и ангажиране на държавата с тези дейности

„През последните години предложения за промяна на собствеността на общински път Ботевград - Витиня - Ботевград - Горна Малина - пр. Арабаконак - Стъргел - Долно Камарци, не са постъпвали в АПИ от кметовете на общините Ботевград и Горна Малина. На този етап няма идентифицирани причини проходът „Арабаконак“ да бъде част от републиканската пътна мрежа“, обяснява служебният регионален министър.

„Съгласно закона списъците на републиканските и общинските пътища и промените в тях се утвърждават от МС по предложение на регионалния министър след съгласуване с кмета на съответната община и решение на общинският съвет“, казва още Шишков.

Самата процедура за промяна на собствеността на пътищата се подготвя и представя в Министерството на регионалното развитие и благоустройството от председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. /БГНЕС