Прокуратурата: Държавната власт няма право да се меси в работата на прокуратурата

"Съгласно действащото у нас законодателство, обвинение се повдига след наличието на достатъчно доказателства. Преценката за това се прави от наблюдаващия делото прокурор. В тази връзка представители от изпълнителната власт нямат право да се намесват по тези въпроси". Това каза Чавдар Пастованов, заместник-градски прокурор, предаде репортер на БГНЕС.

"Не може да се казва индиректно или директно кой и кога да бъде привлечен под отговорност, което се върши чрез медийни изявления", уточни Пастованов и призова представители на която и да е от трите власти да не се намесват в работата на прокуратурата.

Информация по разследванията се дава само след съгласие на наблюдаващия прокурор, напомни прокурорът.

Делото за „Булгаргаз“ е образувано на 28 януари след разпит на свидетели по две длъжности престъпления: за лица от КЕВР; и за длъжностни лица от „Булгаргаз“, каза Мариян Александров - един от наблюдаващите прокурори по делото. Той уточни, че с разпита на едни свидетел е започнало едно досъдебно производство за две престъпления. Седмица след образуването получихме материали по делото, голяма част иззети от МВР и ДАНС, голяма част не са ни и предоставени.

Двете са образувани без материали. Предметът по престъплението „неизгодна сделка“ е за продажба на две борси с неизгодни сделки, уточни наблюдаващият прокурор по делото.

Едното от престъпленията по досъдебното производство е неизгодна сделка по продажбата на излишъци на газ от „Булгаргаз“ през борсата. Александров обясни, че и двете борси – т.нар частна и държавна, са лицензирани от КЕВР и са равнопоставени, като при частната има гаранция за заплащане на сумите по сделките.

Тепърва се разпитват свидетели и се изискат документи. Досега са разпитани четирима души, предстои да се разпитват служители. През 2021 г. има около 1700 сделки, уточни Александров.

Обект на проверка са действията на служители на „Булгаргаз“ с оперативна самостоятелност и без задължение да докладват и съгласуват сделки в анонимния сегмент, където продавач и купувач се „запознават“ чак с идването на платежното нареждане. Прокурорът подчерта, че „тук се касае само и единствено за излишъци, „Булгаргаз“, за да пристъпи към продажба на количествата газ, трябва да е удовлетворил целия пазар на страната и трябва (сделките) да са на стойност не пониска от себестойността за „Булгаргаз“.

"Изнасянето на остатъчните количества газ на борсата не влияе на цената на газа за вътрешния пазар, като нито я намалява, нито я увеличава, тъй като сделките на борсата се сключват през месеца на доставка, когато цената за вътрешния пазар вече е утвърдена от КЕВР и се прилага на практика. С други думи, няма как цената на сделките на борсата да повлияе на цената на газта за потребителите, тъй като борсовата търговия се явява една последваща ценообразуването за потребителите дейност", обясниха по-късно от пресцентъра на СГП.

Александров беше категоричен, че разследването е на много ранен етап и не може да се каже дали има данни за престъпление. Няма обаче и снования за повдигане на обвинения./БГНЕС