Прокуратурата даде на съд Кристиан Николов за катастрофата с Милен Цветков

Софийска градска прокуратура внесе обвинителния акт по делото за катастрофата с Милен Цветков. На съд е предаден Кристиан Николов.

Навръх Великден тази година джипът, управляван от Кристиан Николов, с висока скорост – 99 км в час в градски условия, връхлетя върху автомобила на Милен Цветков, докато журналистът чака в колата си на червен светофар. Освен шофирайки с превишена скорост, 22-годишният мъж бил зад волана под влиянието на три различни вида наркотични вещества (амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин).

Според прокуратурата има достатъчно събрани доказателства - свидетелите, записите от камери и наркотиците в кръвта му. Джипът на Кристиан е бил технически изправен и той е имал възможност да го управлява и да спре преди удара. Имал е пряка видимост, видял е червения светофар и колата на Цветков пред него, сочат събраните доказателства по разследването.

С внасянето на обвинителния акт, задържането на Кристиан Николов може да бъде продължено до произнасяне на съда.

Обвинителният акт срещу Кристиан Николов, привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по транспорта, е умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие, отнело живота на участник в движението.

На снимката: автомобилът на журналиста Милен Цветков, който беше ударен фатално докато чака на червен светофар в София от 22-годишен шофьор, употребил наркотици

Деянието е квалифицирано по чл. 342, ал. 3, б. „в“, пр. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. За него законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото. /БГНЕС