Прокуратурата иска от МРРБ възстановяване собствеността на Руската църква

“Получихме писмо от Прокуратурата, които са направили изследване на фактите и обстоятелствата свързани със собствеността на Руската църква, ние бяхме сезирани да проведем процедура по възстановяване на собствеността”. Това заяви регионалният министър Андрей Цеков, предаде репортер на БГНЕС.


Цеков коментира, че материалите по този казус са 4 папки с документи. “Ще се запознаем с фактологията, ако има основания ще предприемем нужните действия”, поясни Андрей Цеков.

Министърът на регионалното управление даде срок от поне месец за преглеждане на документацията по казуса с Руската църква “Св. Николай Мирликийски Чудотворец”.

“Основното, на което сме наблегнали в предложението до МРРБ е, че е съставен един констативен нотариален акт. От приложенията към този констативен нотариален акт не намираме да е налице правоприемство между бившето руско царско дипломатическо агентство, тоест руската империя и настоящето посолство на Руска федерация, което е лицето на Руската държава”. Това заяви и Виктор Малинов, прокурор от ВАП. Прокурорът е установил и че след като храмът е пострадал от бомбардировките след втората световна война, 2/3 от възстановяването на храма са приходи на българската държава и само 1/3 от СССР. “Не сме намерили и документи, че от съветска страна са изпълнени тези задължения. Не сме намерили доказателства не само за строежа на църквата, но и затова че са изпълнени нормативните изисквания”, добави прокурорът от ВАП. Малинов допълни, че болшинството от документите идват от Държавни архиви. /БГНЕС