Прокуратурата обвини директора на ГДБОП, Калин Стоянов е с мярка "подписка"

Софийска районна прокуратура обвини директора на ГДБОП Калин Стоянов за опит за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването. Мигновенно дойде и отговор от МВР, откъдето уточниха, че директорът на ГДБОП не е бил разпитван и не е получавал официални документи.

Прокуратурата се оплака от натиск от страна на ГДБОП

МВР отговори на прокуратурата: Демонстрирайте бързина и за значими за обществото разследвания

"МВР няма да коментира съобщение на Софийска районна прокуратура, свързано с образувано досъдебно производство. Уточняваме, че към момента директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ не е бил разпитван по случая и не е получавал никакви официални документи", заявиха от министерството.

Ето и пълния текст на съобщението от прокуратурата:

На 11.12.2021 г. след подаден сигнал от прокурори при Софийска градска прокуратура Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за опит за склоняване на длъжностно лице да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването – престъпление по чл.289, вр. чл. 18, ал.1 от НК.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на КПКОНПИ с оглед необходимостта от провеждане на всестранно и пълно изследване на обективната истина.

В резултат на извършените действия по разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на директора на ГДБОП-МВР К.С., за това, че на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Б.К. - да не внася протест по определената му мярка за неотклонение „домашен арест“ и да му се разреши да пътува извън страната. К.С. заявил на наблюдаващ делото прокурор, че „слага точка на разследването“, като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото.

Борислав Колев посочи имена на замесени лица в източването на "Хемус"

С постановление на наблюдаващи прокурори от Софийска районна прокуратура в качеството на обвиняем днес, 23 декември, е привлечен К.С., като му е изпратена призовка за предявяване на изготвеното постановление за привличане към наказателна отговорност. На обвиняемия е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-София и Върховна касационна прокуратура. /БГНЕС