Прокуратурата се оплака от натиск от страна на ГДБОП

Прокурори от Софийска градска прокуратура се оплакаха от оказан върху тях безпрецедентен натиск от страна на ГДБОП по досъдебното производство свързано с източването на милиони от автомагистрала „Хемус”, предаде репортер на БГНЕС.

Безпрецедентен натиск е упражнен върху наблюдаващите прокурори по това дело. Колегите прокурори са шокирани, от съвпаденията на исканията на защитата и на директора на ГДБОП, заяви говорителят на СГП Десислава Петрова.

В началото на брифинга тя внесе повече яснота по случая и хронологията:


Разследването се води от 3 ноември от екип от двама разследващи полицаи в ГДБОП под ръководството и надзора на екип от трима наблюдаващи прокурори в Софийска градска прокуратура. По иницатива на разследващите органи на 6 декември беше повдигнато обвинение и беше задържан обвиняемият Борислав Колев за срок от 72 часа. На 9 декември, отново по предложение на разследващите органи, беше поискано от Софийския градски съд постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът постанови домашен арест. Към днешна дата срокът за протестиране не е изтекъл. Непосредствено след внасяне на искането в прокуратурата е била проведена среща между двама наблюдаващи прокурори, разследващи органи и работници. На нея прокурорите устно са били уведомени, че обвиняемият иска да даде обяснения по делото. Това трябва да стане в присъствието на прокурор. На следващия ден – 10 декември, петък, в Софийската градска прокуратура е постъпило и искане за разпореждане да бъде доведен обвиняемият в сградата на ГДБОП, за да му бъде проведен разпит.

След като е било потвърдено, че обвиняемият иска да даде показания само пред прокурор, после се е отказал от намеренията си и заявил, че не знае защо е извикан. Това е станало на следващия ден - събота, стана ясно от думите на Петрова.

Тя каза, че наблюдаващият прокурор е получил условие да се измени мярката за неотклонение в по-лека такава, което би довело до освобождаване от наказателна отговорност в бъдеще.

Петрова назова на няколко пъти името на директора на ГДБОП Калин Стоянов, подчертавайки, че лично той е използвал неподходящ тон към прокурорите.

Друг такъв случай не сме имали, заявиха още на извънреден брифинг в неделя от СГП. Втори такъв ще бъде даден на обяд днес, този път изявлението ще е на ръководството на Прокуратурата. /БГНЕС