Прокуратурата се самосезира по данните за корупция от Ханке, ще разпитва Петър Стоянов и Иван Костов

Прокуратурата на Република България се самосезира във връзка с изнесените на 16 февруари 2020 г. от проф. Стив Ханке твърдения за корупция „по високите етажи на властта“. Същите бяха представени в интервю за бТВ, съобщиха от прокуратурата.

Интервюто съдържа данни за наличие на документи, сочещи за евентуално корупционно престъпление: „Да Ви потопя в атмосферата – седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията“, а той отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“ Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита „И, къде са?“ Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“.

В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от проф. Стив Ханке с цел конкретизиране на изложените твърдения в интервюто, с оглед преценка за наличието на достатъчно данни за образуване на наказателно производство за корупционни престъпления. От проф. Ханке ще бъде изискана и цялата налична документация, с която твърди, че разполага.

Обяснения ще бъдат снети и от всички посочени в интервюто на проф. Стив Ханке лица. /БГНЕС