Прокуратурата влезе в БДЖ

Не правим претърсване и изземване в момента, а оглеждаме документи, които ще са полезни за разследването, заяви Иво Илиев, зам. градски прокурор на София, на кратък брифинг от прокуратурата пред Централното управление на БДЖ в София, предаде репортер на БГНЕС.

Действията започват след одит на Пътнически превози и по сигнал на бившия служебен министър на транспорта Христо Алексиев за обществената поръчка за ремонт и поддръжка на дизелови и електрически мотриси, закупени 2005 година. В доклада, който получихме има доста нередности както в подготовката на поръчката, така и в случването и изпълнението на договора. Проверяваме дали престъплението е извършено от определени длъжностни лица, заяви пред медиите Илиев.

БГНЕС припомня, че преди седмица новият министър на транспорта Николай Събев разпореди освобождаване от длъжност на Любен Нанов, управител на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД заради лошото мениджърско управление. Установени са нарушения в изпълнението на ремонтните програми на мотрисите и вагоните допринасят за влошаване на предоставяната услуга, което не е в защита на обществения интерес.

На длъжността управител на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД, за срок до провеждане на конкурс за избор на нов управител, временно беше назначен Константин Азов. /БГНЕС