Прокуратурата влезе в президентството, Радев: Мутрите – вън!

Прокуратурата влезе в президентството, двама от най-близките сътрудници на държавния глава са арестувани заедно с бизнесмена Пламен Бобоков, предаде репортер на БГНЕС.

Малко преди 10.00 часа коли на Специализираната прокуратура и СДВР паркираха зад сградата на президентството в близост до ротондата „Свети Георги“.

Ог Габрово главният прокурор Иван Гешев обясни, че става въпрос за две досъдебни производства - едното е по производство, водено от Военно-окръжна прокуратура, а другото производство се наблюдава от прокурори от спецпрокуратурата и се касае за престъпно сдружение за търговия с влияние (бел. ред. – производството, свързано със секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов).

По едно от делата на Военно-окръжна прокуратура съветник на президента представя доброволно материали с гриф „секретно”. Твърди се, че си ги е намерил в касата, на третия път предоставя материали, които са изнесени, подчерта Гешев.

От прессекретариата на държавния глава потвърдиха за специализираната акция и заявиха, че Прокуратурата трябва да обясни своите действия пред българското общество.

Малко по-късно от Държавна агенция „Национална сигурност“ обявиха, че са отнели достъпа за секретност на секретаря по правни въпроси Пламен Узунов и Илия Милушев, който е съветник на държавния глава по въпросите на сигурността и отбраната. От ДАНС разясниха, че за тях „са придобити данни за ненадеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация“.

Пламен Бобоков, Пламен Узунов и Илия Милушев са арестувани за срок от 24 часа, като срещу тях се водят различни разследвания – срещу Узунов и Бобоков разследването е за търговия с влияние, а срещу Милушев за разгласяване на държавна тайна.

Правоохранителните органи са претърсили кабинета на секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов. От там са иззети документи, книжа и компютърни конфигурации, които могат да имат отношение към делото. Претърсвания и изземвания са проведени и в Пловдив.

Екипи от военни следователи и прокурори пък са претърсили адреси, свързани с Илия Милушев. Заедно с него е задържан и бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“. Срещу тях са образувани досъдебни производства за разгласяване на държавна тайна.

Първоначално Милушев е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции”. Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”, и в тях се съдържа държавна тайна. Милушев обяснил, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

Акцията на прокуратурата беше съпроводена от протести в подкрепа на президентската институция и срещу грубите действия на прокуратурата в сградата на администрацията на Румен Радев.

Следобед акцията на разследващите органи приключи с изнасянето на още един кашон с иззети документи, под неспирните скандирания на протестиращите на „Дондуков“ 2.

„Пред президентството сме, за да защитим Конституцията и върховенството на закона. Срещу президента Радев се води война от първия ден от неговото избиране. Управляващото мнозинство – ГЕРБ и Обединени патриоти я водят на няколко фронта вече от 3 години – в парламента - от парламентарната трибуна, в изпълнителната власт – г-н Борисов като премиер и Министерският съвет. Срещу Радев се води компроматна война. Управляващите от първия ден до днес не приемат, че може да има институция, която да мисли различно от тях, която да има други ценности, да се бори за други неща“, каза на протеста лидерът на БСП Корнелия Нинова. Цялата парламентарна група на левицата, заедно с младежката организация, подкрепи президентската институция.

Час по-късно при протестиращите дойде и президентът Румен Радев.

„Благодаря на всички, които са днес тук, виждам хора от всички политически групи, млади и стари, всякакви хора. Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си. От всички вас зависи да изгоним мафията от изпълнителната власт", обърна се Радев към присъстващите на протеста.

"Да изпъдим мафията от прокуратурата, - същата прокуратура, която мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии.

Българската мафия е безцеремонна, защото много българи търпяхте.

Защото твърде много бяхте строители на собствения си живот, защото твърде дълго търпяхме лъжите от екрана, но днес гневът се излива на площада.

От лъжите, от грабежа, гневът от всичко това, което прокуди два милиона българи зад граница.

Това е битка за достойнството, за децата, за бъдещето ни, за природата ни.

За свободна, модерна и европейска България.

В тази битка ще бъдем заедно всички, които милеем за България.

Искам да ви припомня думите на съдия Джовани Фалконе, които бяха мое верую през дългите, тежки години на моята предишна професия: „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“.

Не на страха! Ще си върнем България! Мутри – вън!!", каза още президентът.

На въпрос на БГНЕС как продължава оттук насетне, Радев каза, че това ще определи народът.

Според част от протестиращите граждани, акцията на прокуратурата идва само ден, след като президентът изказа мнение, че охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски, която в момента се осъществява от НСО, трябва да бъде свалена.

Ядосан от всичко случващо се у нас и прозрял истинските намерения на прокуратурата е и Ангел Василев, който е дошъл, за да заяви своето недоволство, и да поиска промяна.

„Тук съм, защото това, което се случи днес, е посегателство срещу държавността. Грубо нарушение на основния Закон. Всичко това, което се случва ме накара да дойда тук – тенденциозност в разследвания, в обявяване на резултати“, каза Ангел Василев и добави, че президентската институция е последната институция, в която вярва, защото всичко каквото е казал Румен Радев се случва.

Протестът прерасна в шествие из институциите в София./БГНЕС