Прокурори разпитват Джузепе Конте за кризата

Гражданската група Noi Denunceremo (Ще докладваме) настоява за справедливост за жертвите на COVID-19 в Италия, съобщи Би Би Си.

Прокурорите в Северна Италия днес ще разпитат премиера Джузепе Конте, след като близките на жертвите на коронавируса поискаха разследване за предполагаема небрежност на правителството.

Изслушването ще се проведе в Бергамо, градът край Милано, най-силно засегнат от пандемията, преди цялата страна да бъде поставена под строга карантина през март.

Премиерът Конте каза, че „изобщо не се притеснява“ от разпита.

Роднини на жертвите твъдят, че местата, станали епицентър на заразата е трябвало да бъдат изолирани по-рано.

Групата се състои от пострадали роднини на жертви на COVID-19, които заявяват, че два града в Ломбардия - Алцано и Нембро – е трябвало да бъдат обявени за "червени зони" веднага след откриването на огнища там.

Това е първото правно групово действие в Италия, предизвикано от пандемията. Но регионът Ломбардия се управлява от дясната опозиционна партия „Лига” и мнозина държат отговорни тях за разпространението на заразата, а не правителството.

Прокурорите имат за цел да установят дали има основания за обвинения в престъпна небрежност.

Ломбардия беше областта, от която вирусът за пръв път започна да се разпространява в Европа и повече от половината жертви в Италия загинаха в този регион.

Официалният брой на смъртните случаи от коронавирус в Италия възлиза до момента на 34,114 души- втората най-висока цифра в Европа след Великобритания и четвъртата в света.

Джузепе Конте заяви: „Съвестно ще изложа всички факти, за които знам. Въобще не се притеснявам. Всички разследвания са добре дошли. Гражданите имат право да знаят, а ние имаме право на отговор"/БГНЕС