Пролетният базар: Книгата е грамотност

Книгата е грамотност, книгата е образовaние, книгата е развитие, страшно много неща. Това каза Мая Атанасова от Асоциация "Българска книга", предаде репортер на БГНЕС.

Грамотността е тема на XV-ото издание на Пролетния базар на книгата. В рамките базара ще се проведе и V-ят Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи.

„От днес до неделя включително, всеки ден от 10 до 20 часа. Мащабът е огромен, мисля че е рекорден. 130 издателства, 60 шатри, 2 сцени, на които ще се чете, ще се играе също с децата и хиляди, хиляди книги“, разказа Мая Атанасова.

„Най-общата цел на Асоциацията и на всички издатели е да се чете, по много причини. Книгата е грамотност, книгата е образование, книгата е развитие, страшно много неща. Като издатели ние пък искаме да се срещаме с хората, защото е важно те какво искат и какво очакват, и какво търсят. А като родител - децата иска ни се да четат, знаете, че предизвикателствата в момента са много големи пред четенето и пред книгата“, каза Атанасова, която говори и от името и на издател, и на родител.

Сред участниците във форума е издателство, чийто главен редактор Димитър Риков каза, че тяхното участие е най-вече защото виждат техните крайни клиенти лице в лице, не чрез посредник. „Можем да получим обратна информация, да си поговорим за качеството на книгите, да носим на критика, ако не харесват нещо, което правим, да дадaт предложения, които да използваме за следващи книги. Мотото на нашето издателство е „Книги за цялото семейство“ и ние предлагаме пълния спектър от книги за едно семейство от детските до книги за мами и татковци, баби - дядовци и т. н.“, каза той.

Книги за Пипи и инспектор Гамаш купи днес Ирена – майка на Йоана, която е на две години и половина. Майката каза, че инспекторът им бил препоръчан преди 3 години на този панаир и оттогава ги е прочела всичките. Ирена сподели, че се опитва да създаде в малката отношение към книгите.. „Определено мисля, че се получава, защото на нея наистина много й харесват. Напоследък осъзнавам, че започва много повече да ги разбира и примерно когато се случи някоя ситуация, тя прави връзка с някоя книжка, която сме чели там – примерно някой герой е паднал или нещо такова и тя се сеща“, каза Ирена и не скри, че отдавна й чете.

Официалното откриване на най-голямото у нас книжно изложение бе днес и до 5 юни организаторите обещават да станем свидетели на богата съпътстваща културна програма с над 100 събития - премиери на нови книги, срещи с автори, преводачи и издатели, дискусии, презентации, игри за децата, състезания по грамотност, литературни четения и др. V-ят Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи пък ще им предложи самостоятелно обособена сцена с програма, целяща повишаване интереса към четенето, литературата и функционалната грамотност. Предстоят много срещи с чуждестранни и български автори, творчески работилници - за илюстрации, поезия в рима, приказки и много други събития, провокативно насочени към детското любопитство. Денят на детето - 1 юни ще бъде специалният акцент тази седмица и ще се превърне в истински празник за малчуганите от всички възрасти, които ще могат да се потопят в приказния и богато илюстриран литературен свят на най-новите детски книжки.

Пролетният базар на книгата се организира от Асоциация „Българска книга“ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. Тази година се провежда под патронажа на министъра на културата. /БГНЕС