Проливни дъждове убиха човек, а двама са в неизвестност в Япония

Проливните дъждове в някои части на Япония са причинили смъртта на един човек, а двама са в неизвестност, съобщиха властите. Хиляди хора са получили предупреждения за евакуация и са останали без електричество.


Наводненията са причинени от периферията на тйфуна Мавар, който сега е понижен до степен на тропическа буря.

Спасителен екип в централния район Тойохаши в Аичи, където в петък беше обявена най-високата степен на предупреждение за евакуация в страната, "намери мъж на около 60 години в затрупан автомобил, но по-късно беше потвърдена смъртта му", заяви за АФП служител на града.

В западната част на град Вакаяма, където няколко реки излязоха от коритата си, официални лица съобщиха за АФП, че са възобновили издирването на един мъж и една жена, изчезнали в региона.

В централна и западна Япония много заповеди за евакуация - които не са задължителни дори на най-високо ниво - бяха отменени в събота, когато дъждовете отслабнаха.

Рано сутринта бяха издадени нови предупреждения за опасност от наводнения в районите близо до Токио.

Около 4 000 домакинства в райони близо до Токио са с прекъснато електрозахранване, съобщиха от Токийската електрическа компания.

Според японските железници движението на влаковете-стрели Шинкансен между Токио и Нагоя все още е преустановено, но обществената телевизия NHK съобщи, че то ще бъде възобновено през уикенда.

В петък високопоставеният правителствен говорител Хироказу Мацуно предупреди за "изключително силни валежи с гръмотевични бури" в широк район през следващите три дни.

Той съобщи, че един човек е тежко ранен, а седем са получили леки наранявания.

Учените твърдят, че изменението на климата засилва риска от проливни дъждове в Япония и на други места, тъй като по-топлата атмосфера задържа повече вода.

Силните дъждове през 2021 г. предизвикаха опустошително свлачище в централния курортен град Атами, при което загинаха 27 души./БГНЕС